Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министри подржали мањи ПДВ на штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: www.kurir.rs

Министри подржали мањи ПДВ на штампу

Министри финансија, привреде и трговине, Душан Вујовић, Жељко Сертић и Расим Љајић, подржали су иницијативу скупштинског Одбора за културу и информисање да се смањи порез на додату вредност на дневне, монографске и серијске публикације са 10 на пет одсто, као и на оглашавање у штампи са 20 на десет одсто.

Смањење пореза требало би да сачува неколико хиљада радних места у овој индустрији, или укупно око 60.000 послова рачунајући пратеће делатности - добављаче, малопродају, штампарије и агенције. 

Лоше штампи, лоше и држави

Ако би овај број радника остао без посла, држава би могла да остане без месечних прихода на име пореза и доприноса од око милијарду динара, али и да буде принуђена да за око 40.000 отпуштених радника обезбеди новчану накнаду преко бироа од око 1,4 милијарде динара.

- Изразито подржавам сваку иницијативу која олакшава положај медија и подстиче напредак културе и уметности уколико буџет Србије смањење прихода по том основу може да издржи. 

Економски нужно, Владимир Круљ 

Владимир Круљ, саветник министра за евроинтеграције, каже да је иницијатива о смањењу ПДВ потпуно разумљива с обзиром на економску ситуацију у којој се писани медији налазе - пад тиража од 40 одсто, знатно смањење маркетиншких буџета, што се одразило и на свеобухватни положај новинарске професије у Србији.

И Хрватска је на сличан начин помогла писаним медијима, смањивањем ПДВ на пет одсто за штампане медије, како би лакше пребродили економску кризу.

- Сигурно је да ову иницијативу треба озбиљно размотрити и одлуку донети у складу с могућностима буџета и обавезама које имамо на основу аранжмана са ММФ. С обзиром на чињеницу да је ова иницијатива потекла од ресорног скупштинског одбора, мислим да ће је и ресорна министарства озбиљно размотрити - навео је Круљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси