Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранка Прпа у Пресингу: Зашто Вучић није позван да сведочи?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2015.

Извор: Н1

Бранка Прпа у Пресингу: Зашто Вучић није позван да сведочи?

Гостујући у Пресингу невенчана супруга Славка Ћурувије Бранка Прпа, каже да не може да верује да Александар Вучић није позван да сведочи на суђењу за убиство Славка Ћурувије, јер се, како каже, све то дешавало у време док је он био министар информисања у Влади Србије.

 Прпа каже да је сасвим реално да је Вучић био позван да сведочи јер је, како тврди, он не само "креатор контроверзног Закона о јавном информисању већ и праксе прогона новинара".

"То је парадокс у ком се налазимо, ви не позивате људе који су директни актери тог времена да кажу било шта, они су изостављени као недодирљиви, јако је потребно да он каже шта се дешавало 1998. и 1999 године јер има информације о томе", сматра Прпа.

 

На питање Н1 да ли има осећај ко су налогодавци, Бранка Прпа одговара: Комплетна структура од Милошевића до Мире Марковић, укључујући и Радикалну странку.

Прпа сматра да је Закон о јавном информисању био облик политичког терора.

"Код Вучића је сећање лимитирано, па се сећа само 14 година уназад, не сећа се шта је било у Србији последње две године власти Милошевића, када је био министар, а Шешељ потпредседник. А тај закон је био њихов производ", каже она.

Бранка Прпа не гледа благонаклоно на формирање Комисије за истраживање убистава новинара и сматра да је то посао за државу и њене институције које треба да заштите грађане.

"Како би се новинари боље разумели у то од оних који су стручни. Тужно је што су новинари у то ушли. Ми морамо да имамо државне институције које за то постоје, ако формирамо комисију онда нам и не треба држава", сматра она.

Налогодавци убиства морају бити откривени, истакла је Прпа у Пресингу, и додала да је крајње време "да престанемо да се бавимо НН лицем".

"Битан је систем и пројекат који је изнедрио стрељање новинара на начин на који је Славко стрељан, који је то политички мозак пројектовао, каква је то структура у којој држава постаје убица, зато морамо да знамо ко су налогодавци".

"Ако у последњих 20 година имате три смрти које су насилне, јер се неко бавио својом професијом, онда као новинар морате да схватите да је простор ваше професије веома сужен. Сам појам независног новинарства је шепав у овој земљи", истакла је она.

Однос са Мирјаном Марковић

Говорећи о односу Славка Ћурувије са Мирјаном Марковић, Прпа каже да се зна "из чије кухиње потичу дезинформације да су Ћурувија и Марквић имали присан однос".

"Они нису имали никакав однос, јер је Славко уредник и новинар", тврди она.

"Одлазак Славка код Мире је личио на дворска примања. Он би прво звао телефоном да пита да ли би хтела да га прими, онда би она одоворила да или не. И када би с њом разговарао, то су увек били разговори, како је он мени причао, као једна врста игре, где је он знао да она манипулише, а она је знала да он није искрен. То су те врсте манипулативних дијалога, он се јако трудио да до неких информација дође", испричала је Прпа у Пресингу.

Прпа каже да је невероватно да је Мира Марковић себе дефинисала као политички прогоњену особу и да је добила азил у Русији, а не као неког ко је у свему партиципирао.

Сећање на кобни 11. април 1999. године

Бранка Прпа се присетила и испричала како је изгледао Ускрс 1999. године и како је почела, како је рекла, агонија и претње Славку Ћурувији.

"Сви ти дани су били у једној озбиљној психози, не само због бомбардовања, већ зашто што је Славку било јасно након пресуде затвора од шест месеци, да му спремају озбиљне поступке, јер је један од критичара Милошевића. Не треба заборавити текст у Политици експрес седам дана пре тога, где му се поручлује да му се неће опорстити. Славко је на свако упозорење, укључујући и животну угроженост, одговарао шта ми могу, могу само да ме стрељају", каже она.

"Тог дана смо били у уобичајеној шетњи. Пре улаза у двориште, постоји један узак пасаж и одједном, док смо ми пролазили, мени иза леђа се подигла прашина и бука, ја сам помислила да је невреме. Славко је почео да пада, ја сам мислила да је запео за нешто, онда сам добила ударац у главу и пала сам поред њега. Док сам лежала приближавао се човек с пиштољем, њему је пуцао у главу, ја сам имала озбиљну повреду главе, онда је дошао до мене и ми смо се тако гледали, а онда је он отишао", испричала је Прпа.

Како је навела Славко Ћурувија је био озбиљан и искусан новинар и говорио је да "кад држава хоће да те убије, немаш где да одеш" и да је добијао разне поруке како ће да буде ликвидиран.

"Назнаке агоније, када су у питању новинари и слобода медија почињу у пролеће 1998, када се десило убиство породице Јашари на Косову. Славко је позван на информативни разговор јер је на насловној страни написао да су убијени Албанци. Незадовољство режима је било у тој формулацији, хтели су да пише терористи. Онда су почела да стижу упозорења људи у СПС да се много замера и да то није добро за њега. Једна од особа која му је то рекла била је Нада Перишић", рекла је Прпа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси