Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обраћање председнице СИНОС-а на Годишњој Скупштини ЕФЈ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2015.

Извор: sinos.rs

Обраћање председнице СИНОС-а на Годишњој Скупштини ЕФЈ

Непуну годину од доношења сета медијских закона стање на српској медијској сцени је значајно погоршано.

Закон о јавном информисању одузео је локалним самоуправама Уставом гарантовано право да оснивају медије. Уколико не буде одложена примена Закона, 72 медија ће 1. јула, када је законски рок за излазак државе из медија, бити угашена, јавност у овим срединама остаће без права на објективно и правовремено информисање, а више д 3.000 наших колега без посла.

Супротно европској традицији медијски закони су легализовали нетранспарентно власништво јер је фирмама из "офшор-зона” дозвољено да поседују медије. Тиме је онемогућено утврђивање прекомерне концентрације власништва у медијима.

Сет медијских закона ни на који начин није стимулисао успостављање социјалног дијалога, који у српским медијима не постоји. У приватним медијима у Србији не постоје синдикати, послодавци не дозвољавају синдикално организовање а, у страху од отказа, запослени прихватају ниске и нередовне плате и несигуран радни статус. Расту цензура и аутоцензура, уместо слободних, Србија има контролисане медије и све брже клизи у медијски прекаријат.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) инсистира на хитној измени медијских закона и има све више присталица за тај захтев. 

Верујемо да ће Влада Србије схватити опасност од гашења локалних медија и покушати да нађе решење које ће бити у интересу јавности - рекла је Драгана Чабаркапа, председница СИНОС у свом данашјем обраћању на Годишњој Скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Будви којој у име 300.000 чланова, присуствује стотину делегатa из целе Европе.
   
У дебати о радним правима и слободи медија на Балкану Чабаркапа је указала на изузетно добру сарадњу и солидарност синдиката у региону и указала на велику подршку коју СИНОС добија од Европске и Светске федерације новинара (ИФЈ).

Подсетила је на помоћ претходног дугогодишњег председника ЕФЈ Арнеа Кенига, који је више пута долазио у Србију и лично се уверио у катастрофалне последице приватизације медија. Чабаркапа је упозорила да би наставак приватизације уништитио српско новинарство и да демократска јавност апелује да се то спречи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси