Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац зове Легију и Станишића, одбрана Николића и Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2015.

Аутор: А. Рокнић Извор: Данас

Тужилац зове Легију и Станишића, одбрана Николића и Вучића

Међу предложеним сведоцима на суђењу за убиство новинара Славка Ћурувије, које почиње данас у Специјалном суду, налазе се Милорад Улемек Легија, Милорад Брацановић, Франко Симатовић, Јовица Станишић, али и председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић, сазнаје Данас.

 

Док је Улемека, бившег команданта Јединице за специјалне операције, који је на издржавању казне од 40 година затвора због убиства Ивана Стамболића, као и бивше челнике српског ДБ-а Станишића, Симатовића, Брацановић а и Бранка Црног, предложило Тужилаштво за организовани криминал, Николића и Вучића зваће одбране оптужених бившег начелника Ресора државне безбедности Србије Радомира Марковића, некадашњег првог човека београдског РДБ-а Милана Радоњића и бивших припадника РДБ-а Ратка Ромић и Мирослава Курака (у бекству).

Тужилац је саставио дугачку листу сведока на којој се, осим Улемека, Станишића и Симатовића, налазе и припадници „Земунског клана“ Александар и Милош Симовић, сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, актуелни генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, затим некадашњи директор Југоимпорт СДПР Стеван Никчевић, као и бивши полицијски инспектор Љубиша Милановић.

Занимљиво је да се међу предложеним сведоцима Тужилаштва не налази Мирјана Марковић, супруга бившег југословенског председника Слободана Милошевића, која је у јавности довођена у везу са овим злочином.

Њено саслушање, мада је добила азил у Русији и највероватније се неће враћати у Србију, тражио је адвокат Рајко Даниловић, који у овом поступку заступа Славковог брата недавно преминулог Јову Ћурувију.

Тражимо најмање саслушање Мирјане Марковић, али и да се против ње отвори кривични поступак. Против ње смо поднели кривичну пријаву јер сматрамо да је наручилац Славковог убиства. Суд је у припремном рочишту одлучио да ће она бити саслушана само ако буде доступна правосудним органима Србије, рекао је адвокат Рајко Даниловић за Данас.

Он истиче да је током истраге утврђено да је Марковићева иницирала објављивање текста „Ћурувија дочекао бомбе“ у Политици експрес и да је као председница ЈУЛ-а захтевала да се власник Дневног телеграфа позове на одговорност.

Такође, Даниловић наводи и да суд током припремног рочишта није прихватио предлог одбране оптужених да се као сведоци саслушају председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић.

„То њих не спречава да тај предлог понове“, објашњава Даниловић.

Са друге стране, одбрана оптужених је осим Николића и Вучића, више пута тражила да буде саслушана и фолк певачица Светлана Цеца Ражнатовић, пошто је наводно била присутна када је Милорад Улемек Легија, према сведочењима браће Александра и Милоша Симовића, показао Милошу Симовић у сада оптуженог Курака, рекавши да је он убио Ћурувију. Одбрана је тражила издвајање Улемековог исказа, али и његово саслушање пред судом. Кључно сведочење у овом случају дао је баш Милорад Улемек Легија. Он је Тужилаштву испричао да је крајем марта 1999. године одбио предлог тадашњег начелника ДБ-а Србије Радомира Марковића да убије Ћурувију са „припадницима своје јединице“.

Убиство због јавног иступања

Радоњић је оптужен да је организовао да подаци прикупљени праћењем Ћурувије буду доступни извршиоцима и наредио прекид праћења на дан убиства. Као разлог убиства Ћурувије у оптужници се наводи да је то учињено „због његовог јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага и политичких субјеката, ради очувања постојећих структура власти“.

Оптужница

Како се наводи у оптужници Тужилаштва за организовани криминал, у коју је Данас имао увид, осумњичени Марковић, Радоњић, Ромић и Курак су као организована криминална група 1999. и 2000. године у циљу очувања политичке власти и моћи, и ограничења слободе медија, по налогу непознатих лица из највиших структура власти, убили Ћурувију.

У оптужници се истиче да је Радомир Марковић, након што је Улемек одбио да убије Ћурувију за начелника Центра Ресора државне безбедности Београд (ЦРДБ), поставио Милана Радоњића и упознао га са планом о убиству Ћурувије. Додаје се да се затим Радоњић договорио са припадницима РДБ Ратком Ромићем и Мирославом Кураком, обезбедио им службено возило, и уједно издао налог да припадници Трећег, Седмог и Деветог одељења ЦРДБ Београд прате кретање и прикупљају податке о Ћурувији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси