Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрадовић: Све тежи положај новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2015.

Извор: РТВ, Фонет

Обрадовић: Све тежи положај новинара

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић изјавио је да данас новинари у Србији живе лошије и раде у тежим условима него пре годину дана, а изложени су притисцима и политике и послодаваца.

 

Притиснути егзистенцијалним проблемима будимо се сваког дана са страхом да ли ћемо задржати радно место, рекао је Обрадовић, који је на годишњој Скупштини НУНС поднео Извештај о раду тог удружења у периоду април 2014 - мај 2015. године.

Он је оценио да се и у том периоду наставило "срозавање угледа новинарске професије" и истакао да је положај новинара све тежи, као и да је општа медијска слика у Србији данас гора него пре годину дана.

Говорећи о безбедности новинара, Обрадовић је навео да је, према подацима НУНС, у 2014. било 23 напада на новинаре, од чега 12 физичких насртаја, док је у првих пет месеци ове године било 15 пријављених напада.

Упркос обећањима МУП и формирања специјалног истражног тима и даље је непознато ко је мучки пребио уредника ФоНета Давора Пашалића, рекао је Обрадовић и додао да остају нерасветљени и злочини у којима су страдали Дада Вујасиновић и Мирослав Пантић.

Обрадовић је истакао да су у овом периоду забележене појаве које су утицале да се погоршава генерална оцена о стању медијских слобода и слобода изражавања и подсетио на извештаје Европске комисије и више међународних организација.

Често је истицано да се сужава простор за критички дијалог у медијима, рекао је Обрадовић и подсетио да је укинута емисија "Утисак недеље", а аутоцензура постаје све озбиљнији проблем.

Он је нагласио да је таблоидизација веома уочљив проблем српске медијске сцене, јер је "актуелна власт од таблиода учинила ефикасно средство за анестезију критичког дијалога у Србији".

Обрадовић је оценио и да је у Србији данас присутна доминација једноумља у медијима.

Подсетио је да је у августу прошле године усвојен сет медијских закона, као и да је Министарство културе и информисања донело подзаконске акте, чиме су створени услови за покретање медијских реформи.

Према његовим речима, прелазак са буџетског на пројектно суфинансирање медија, које је почело 1. јануара ове године, већ даје одређене резултате.

Обрадовић је подсетио да је у око 70 градова и општина расписан конкурс, као и да су у раду већине комисија учествовали представници медијске заједнице, и најавио да ће на крају године сумирати резултате и предложити измене да у 2016. години не би биле поновљене грешке које се сада јављају.

У овом тренутку је веома тешко, истакао је Обрадовић, доносити коначне судове када је у питању приватизација медија, јер ће први резултати моћи да се виде после 1. јула.

За НУНС је, додао је, важно да опстане што већи број медија и да нови власници подигну општи квалитет информисања, али и да поштују сва права запослених.

Новинар Филип Младеновић предложио је да НУНС до следеће Скупштине инсистира да се потпише општи национални колективни уговор, којим би се гарантовали минимални услови за новинаре, као и да се у просторијама Медија центра, на "стуб срама, једном месечно качи све оно што је било ниско и бедно у овом друштву", било да су у питању гафови политичара или колега из таблоида.

Новинар Јелка Јовановић рекла је да у Србији "са овим законима у новинарској професији нема ко да потпише колективни уговор" и додала да је потребно да се промене закони који ће то омогућити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси