Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отпуштено 500 из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2015.

Извор: Фонет

Отпуштено 500 из медија

Синдикат медија Црне Горе саопштио да је у последње три године отпуштено 500 медијских раника, да црногорски медији све теже послују, да власници терет кризе и даље пребацују на запослене кроз смањење ионако ниских плата, отпуштање и избегавање уговора на неодређено време.

Поводом 3. маја Светског дана слободе медија, Синдикат медија је позвао чланство, као и све запослене у медијима, да сутра од 11.55 до 12.00 сати симболичном акцијом "Пет минута громогласне тишине" упозоре читаоце, гледаоце и слушаоце на свој све лошији положај и искажу солидарност са колегама и колегиницама.

"Смањење броја запослених у медијима је настављено и ове године... Такође је настављен тренд затварања медија, угашени су НТВ Монтена и Блиц Монтенегро док је у радију Елмаг уведен стечај, број запослених у дневнику Побједа је преполовљен након прошлогодишњег стечаја, а слично је стање и у бројним комерцијалним медијима који су, у великом броју, пред стечајем", саопштено је из Синдиката медија.

Додаје се да је велики број запослених у медијима осигуран на минималне зараде, док остатак новца примају "на руке", порезе и доприносе мало који медиј уплаћује својим запосленима иако их приморавају да раде прековремено и током празника што им, такође, новчано не надокнађују. Просечна зарада у сектору медија је испод државног просека и не омогућава пристојан живот", наводи се у саопштењу Синдиката медија.

По њиховим речима, према последним подацима Централне банке Црне Горе најмање 15 медија има блокран рачун, неки од њих и годинама.

"Рад тих медија је свакако отежан и све то у наредном периоду може довести до гашења још неких медија и нове серије отказа", пише у саопштењу.

Синдикат медија апелује на запослене у медијима да буду солидарни и да својим послодавцима удружено указују на кршења закона којима су изложени на својим радним местима те да боре за боље и професионалније медије.

"Од послодаваца, без обзира да ли су у питању приватни медији или они који се финансирају из државних или општинсиких буџета, очекујемо да почну да поштују своје запослене, измирују обавезе које имају према њима и поправе им услове рада", наводи Синдикат.

У саопштењу се апелује на представнике институција Европске уније у Црној Гори и амбасада да помогну у заштити радних права и да обрате пажњу и на тај сегмент слободе медија.

Подсећа се да 3. маја 1993. године Генерална скупштина УН прогласила Дан слободе медија како би подигла свест држава чланица о важности медијских слобода и њених темељних начела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси