Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Најопаснији период за новинаре"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2015.

Извор: Танјуг, Б92

"Најопаснији период за новинаре"

Ово је најсмртоноснији и најопаснији период за новинаре у новијој историји, наводи се у најновијем извештају Комитета за заштиту новинара (CPJ). У извештају се наводи, да су за то заслужне екстремистичке групе и владе које ограничавају слободе новинарима у извештавању о тим екстремистичким групама.

 

У годишњем извештају о слободи штампе њујоршког комитета истиче се Сирија као веома опасно место за извештавање, цензура током епидемије еболе, притварање новинара у Египту и Етиопији, али и то како су новинари прошле године коришћени у екстремистичким пропагандним филмовима, јавио је Радио Слободна Европа (RFE).

"Те организације не производе само видео снимке. Оне се понашају као конкуренти медијима", упозорава се у извештају на групе попут Исламске државе.

Извештај такође указује на с тим нераздвојиву опасност коју чини све већи број слободних новинара који прате ратове, готово без заштите или плате.

"Нису само у питању животи новинара, већ и могућност јавности да сазна шта се око ње дешава", написала је у предговору дописница Си-Ен-Ен-а (CNN) Кристијана Аманпур.

Она је навела да је више од 1.000 новинара широм света убијено од 1992, када је Комитет за заштиту новинара почео да води евиденцију. Многи од њих били су слободњаци или локални новинари.

Исламска група је у великој мери изградила своје име драматичним видео снимцима одсецања глава и других убистава, али се у извештају упозорава да и друге групе у свету користе сличан приступ да малтретирају или прикажу сопствене капацитете.

Комитет, такође, наглашава забрињавајући недостатак извештавања у хаотичној Либији, ограничења интернета на Блиском истоку и "суптилно оружје" цензуре у Сингапуру, пренео је RFE.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси