Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саша Лековић нови предсједник Хрватског новинарског друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2015.

Извор: www.jutarnji.hr, Хина

Саша Лековић нови предсједник Хрватског новинарског друштва

Новоизбрани предсједник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Саша Лековић најавио је да ће се у свом чеверогодишњем мандату заузимати за јаснију и ефикаснију заштиту новинарске струке и бољи положај новинара, али и измјене закона како би се транспарентније уредило медијско власништво.

Слободни новинар Лековић изабран је за новог предсједника највеће новинарске струковне удруге у другом кругу, са 46 гласова чланова Скупштине док је његова протукандидаткиња, новинарка Новог листа Ана Раић Кнежевић, добила гласове 35 делегата.

У првом кругу избора били су и новинар Вечерњег листа Антон Филић, уредник ХТВ-а Никола Кристић, слободни новинар Гојко Маринковић и уредник портала даље.цом Томислав Галовић, док је слободна новинарка Наташа Шкаричић повукла своју кандидатуру.

Лековић је у свом програму истакнуо да је новинарска професија у Хрватској девастирана, новинари великим дијелом маргинализирани и манипулирани, а медијска сцена каотична. Нагласио и важност да ХНД развија пројекте који ће се пријављивати на међународне натјечаје, а изнио је и приједлог покретања Центра за слободу истраживања у склопу ХНД-а и Музеја новинарства.

Најавио је и да ће након преузимања челног мјеста ХНД-а прво проћи кроз све документе удруге како би видио који су горући проблеми, након чега ће са сурадницима направити план рада.

Делегати су за потпредсједнике ХНД-а изабрали новинарку Јутарњег листа Славицу Лукић и новинара Новог листа Дениса Ромца, а изабрали су и нове чланове Извршног одбора, Надзорног одбора, Новинарског вијећа части, Одбора за статут, Управног одбора Новинарског дома и Управног одбора фонда солидарности.

Досадашњи предсједник ХНД-а Зденко Дука, који је на тој функцији био два узастопна мандата истакнуо је у свом извјештају да се стање у медијима не поправља, да су медији у финанцијски тешкој ситуацији док је све више новинара у несталним облицима хонорарног рада умјесто у сталном радном односу.

Казао је и да се интерним правилницима и етичким кодексима новинарима онемогућује слобода говора.

Таква су правила, казао је Дука, раније постојала у приватним медијима, а однедавна су се почела уводити и у јавном радиотелевизијском сервису који би требао предњачити у професионалним стандардима и заштити слободе новинара. Устврдио је и да су новинари жртве казнене репресије те да су Влада и Хрватски сабор тек мало преформулирали дјело тешког срамоћења и тако понешто олакшали незавидни положај новинара.

Хрватско новинарско друштво утемељено је 18. просинца 1910. а међу тридесетак оснивача били су великани попут књижевника Антуна Густава Матоша, првог предсједника удруге Милана Грловића те Марије Јурић Загорке као прве хрватске професионалне новинарке.

ХНД окупља око три тисуће чланова и члан је Међународне федерације новинара.

Као главни циљеви ХНД-а истакнути су остваривање професионалних интереса, етичности и слободе јавног изражавања, промицање Уставом зајамчених права јавности да буде извијештена о свим збивањима у друштву те права сваке особе на слободу изражавања, мишљења и доступност свим јавним гласилима. Задужено је и за чување угледа и достојанства новинарске професије, али и за заштиту новинара од самовоље издавача и спречавање монопола.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси