Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештавање о самоубиствима опасно и штетно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2015.

Аутор: Е. Д. Извор: Дневник

Извештавање о самоубиствима опасно и штетно

Објављивање детаља о појединачним случајевима самоубиства недопустиво је за државне органе и медије, смарају у Центру „Срце".

Трагични случај самоубиства пријатеља омбудсмана Саше Јанковића, који се догодио 1. априла 1993. већ неколико дана добија велику пажњу медија.

Детаљне информације о овом трагичном догађају објављују се не само на интернет порталима медијских кућа, него и на званичној интернет презентацији државне институције Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Из Центра "Срце" и упозоравају на такозвани "Вертеров ефекат", односно чињеницу да ако се самоубиства јавно виде и ако се о њима детаљно извештава, људи који можда у том моменту размишљају да окончају живо почине самоубиство на исти начин као што је представљено у медијима.

"Из ових разлога сматрамо да је овако детаљно приказивање случаја самоубиства сигурно шкоди не само породици и ближњима особе која је извршила самоубиство, већ и јавности која чита овакве објаве", наводи се у саопштењу које је потписало и Независно удружење новинара Војводине.

Србија је земља која има високу стопу самоубистава. Због тога је потребно говорити, извештавати и едуковати јавност како да препозна особу која пати, како да јој помогне и боље разуме. На овај начин се може значајно утицати на превенцију самоубиства у друштву. За то су одговорни и медији и државне институције.

Центар "Срце" је доступно сваког дана од 14 до 23 сата на бесплатном броју 0800 300 303, мејлу vanja@centarsrce.org, и на чету на сајту www.centarsrce.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси