Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "На 5 метара од мене, мртве колеге"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2015.

Извор: Б92

"На 5 метара од мене, мртве колеге"

Техничар РТС Драган Шуковић говорио је за Би-Би-Си о дану када су у НАТО бомбардовању страдали радници РТС и томе како је пуком срећом избегао смрт.

На данашњи дан пре 16. година НАТО бомбе су погодиле зграду РТС у Абердаревој улици у Београду. Том приликом живот је изгубило 16 радника РТС.

“Бомба је била толико јака да сам мислио да нас је ударио велики чекић... Мислио сам да сам мртав...“, навео је Шуковић.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан износећи контрадикторна објашњења. Специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву у Хагу да покрене кривични поступак.

“Када је почело бомбардовање радио сам на РТС... Радили смо целе ноћи и целе дане. То је за нас био рат. Морали смо да будемо опрезни. Нисмо знали шта је мета. Људи нису живели нормално, али су покушавали да живе нормално. Ти мене бомбардујеш, ја живим нормално, то је мој одговор теби“, рекао је Шуковић.

Он је истакао да је његова дужност према држави била да ради свој посао.

“На дан бомбардовања било је веома тихо. Почели смо вести у 2.00, лево од мене је била мастер контролна соба. Ту је пала бомба. Нисам чуо експлозију, ми смо били у експлозији. Ја сам био на пет метара од центра експлозије“, описао је Шуковић.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је 2002. године осуђен на 10 година затвора, с образложењем да није поштовао наређење тадашње савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС у Абердаревој и у Хиландарској улици. Милановићу је казна истекла 1. септембра 2012. године.

“У секунди морате да кажете довиђења свему и завршили сте... Погледао сам око себе, били смо живи... На пет метара и даље од мене, све колеге су биле мртве. Имао сам озбиљне повреде главе, руке и ноге су ми биле крваве. Те ноћи сам преживео, не знам како... Речима то не може да се опише, цела та прича и та осећања. Нарочито осећања...“, закључио је Шуковић.

У бомбардовању зграде у Абердаревој улици пре 16 година погинули су Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео-миксер, Дарко Стојменовски (26), техничар у размени, Небојша Стојановић (27) и Бранислав Јовановић (50), техничари у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), Дејан Марковић (39) и Милан Јоксимовић (47), радници обезбеђења. Настрадали су и Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32) и Иван Стукало (34), техничари, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54,) монтер.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" је 2000. године саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије.

Влада Србије формирала је пре две године Комисију за разматрање чињеница о убиставу новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а мандат комисије је проширен и на случај убиства медијских радника РТС-а у бомбардовању 1999. године.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

У Кошутњаку је прошле године отворен спомен-парк "Да се не заборави", у коме је засађено 16 стабала пирамидалног граба, по једно за сваког настрадалог радника.

У пролеће сваке године, у знак сећања на погинуле раднике РТС-а, одржава се меморијални турнир у малом фудбалу под називом "Играјмо за 16".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси