Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Збогом, Каћа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2015.

Аутор: Миљана Лесковац Извор: Блиц

Збогом, Каћа

Катарина Прерадовић (43), дугогодишња истакнута новинарка и уредница „Блица“ и недељника НИН, сахрањена је јуче на Новом гробљу у Београду.

 

Од великог човека, професионалца, брижне супруге и мајке опростили су се, поред чланова породице, бројни пријатељи и колеге с којима је Катарина радила. Катарина је отишла изненада, али су њена дела, бескомпромисни текстови у којима је разоткривала корупцију и малверзације, остали као вечни путоказ за новинарство и време које долази.

Том поруком колеге су се опростиле од Катарине на комеморацији која је пре сахране одржана у интегрисаној редакцији. Наша Каћа је живела новинарство. Била је крхка, племенита, али кад је истраживала неку тему, постајала је истрајни борац за правду и истину. За њу није било недодирљивих и забрањених тема, ниједну није остављала напола, ни кад су јој претили или је колеге добронамерно упозоравале да је о неком опасно да пише.

Тек тада би наша Каћа добијала додатну снагу, а храбрости да истражује јој никада није мањкало рекао је на комеморацији Веселин Симоновић, директор “Блица”. Била је дама, налик најотменијим Францускињама. Приватно нежна и брижна, нарочито према двојици синова, а у послу жустра, борбена лавица.

Ако нисте имали идеју шта значи бити достојанствен, имати интегритет и унутрашњу снагу, требало је да погледате у њу. Мало је новинарство њој пружило за оно што је она тој професији дала. “Блиц“ је био њен избор. И годинама је она била избор „Блица“. Један од најбољих његових новинара ексклузиваца и уредника политичке и економске рубрике.

То ексклузивац значило је не да ти дотуре информацију, а ти да објављујеш мало из ових мало из оних интересних сфера, већ ону информацију коју нико не да. Новинар пред којим дрхти набеђена елита. Новинар који не пише по наруџбини икога. Новинар који нема цену, а има достојанство рекла је Тања Николић Ђаковић, Катаринина колегиница и пријатељица. На Новом гробљу у Београду јуче су се од Катарине опростиле бројне колеге и пријатељи.

Последњи поздрав драгој колегиници упутио је дугогодишњи уредник “Блица” Миленко Васовић. Све нас је потресла и растужила Каћина прерана смрт. Није стигла да заврши започете послове, није стигла да одшколује и ожени своје момке за које је живела. Каћин одлазак је велики губитак за породицу, за пријатеље и за редакције “Блица” и НИН-а у којима је радила. Није претерано рећи да је то губитак и за професију.

Њен једини проблем био је то што није одустајала, била је прави новинар, истраживач каквих је данас све мање. Знали су то и јунаци њених прича. Нису је волели сумњиви богаташи, ни криминалци на државним функцијама, фолиранти и демагози, ни крадљивци наших пара и наших живота. Као срчани борац за истину једино је од срца и могла да страда. Каћа, хвала ти што си била са нама поручио је Васовић, након чега је, уз дугу поворку свих оних који су је волели и поштовали, Катарина испраћена на вечни починак.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси