Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јоксимовић: Лоше намере уместо конструктивних идеја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2015.

Извор: Бета

Јоксимовић: Лоше намере уместо конструктивних идеја

Директор Радио-телевизије Косово два (РТК2) Жарко Јоксимовић оценио је да се иза "српске медијске заједнице" и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКИМ), који су тражили оснивање независног канала на српском језику, крије финансијски интерес неколико власника приватних српских медија на Косову.

 

"Њихова и намера неколико политичара је да се пресељењем српског канала из Приштине обесмисли независна, објективна и уравнотежена уређивачка политика по којој је РТК2 од оснивања препознатљив међу гледаоцима", рекао је Јоксимовић, реагујући на саопштење ДНКИМ.

У РТК2, нико се не противи конструктивним идејама за допуну која ће гарантовати побољшање закона о РТК, рекао је Јоксимовић и додаје да се овим саопштењем куца на отворена врата.

"Канал РТК2 има законом загарантован буџет, а досадашња пракса ничим не указује да је финансијер или било ко други утицао на уређивачку и програмску политику куће", навео је Јоксимовић и додао да то треба да имају на уму и српски посланици у косовском парламенту да ће "сем савета које нуди Друштво новинара Косова иМетохије имати потребу да се у вези са допуном закона о Јавном сервису Косова консултују и са запосленима у РТК2".

УНС и ДНКИМ јуче су позвали српске посланике у Скупштини Косова да посвете пажњу формирању независног канала на српском језику који ће покривати целу територију Косова, а од Скупштине да одложи расправу о РТК заказану за сутра.

УНС и ДНКиМ подсећају да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Косова, српској заједници загарантован један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територију Косова,а да, како је наведено, "постојећи кабловски канал на српском језику РТК2 не представља нити правно, нити функционално остварење тог уставног права и обавезе косовских институција према српском народу".

Они сматрају да независни канал на српском језику мора да има властити Управни одбор који бира директора, да има седиште у Грачаници и да морају постојати засконски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси