Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Српски посланици на КиМ да се изборе за јавни сервис на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 04. 2015.

УНС и ДНКиМ: Српски посланици на КиМ да се изборе за јавни сервис на српском језику

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсећају српске посланике у Скупштини Косова да је у току парламентарна расправа поводом Закона о Радио-телевизији Косова и од њих захтевају да посвете дужну пажњу потреби формирања независног телевизијског канала на српском језику који ће покривати целу територију Косова.

УНС и ДНКиМ такође подсећају српске представнике у косовском парламенту на тачку 9. Закључака са првог заједничког састанка скупштина општина са српском већином, одржаног 18. марта 2015. године у Грачаници, у којем стоји да је „неопходна истинска заштита српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање, унапређењем регулатива у тим областима“.

Зато УНС и ДНКиМ од Скупштине Косова и скупштинских тела траже да се расправа о Радио-телевизије Косова одложи, као и да се о информисању на српском језику не одлучује без српских представника у парламенту, како би ново законско решење било утемељено на истинским потребама и интересима српске медијске заједнице  и свих грађана који се служе српским језиком.

УНС и ДНКиМ подсећају да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Косова, српској заједници загарантован „један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територији Косова“, а да постојећи кабловски канал на српском језику РТК2 не представља нити правно, нити функционално остварење тог уставног права и обавезе косовских институција према српском народу.

УНС и ДНКиМ сматрају да независни канал на српском језику мора да има властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници и морају постојати засконски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

И овом приликом, УНС и ДНКиМ нуде стручну сарадњу и помоћ посланицима у креирању медијских прописа, у складу са европским стандардима и праксом функционисања јавних медијских сервиса на језицима невећинских заједница.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси