Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заговорници Закона су се прерано обрадовали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2009.

Извор: Alo

Заговорници Закона су се прерано обрадовали


Бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић очекује „пљуштање казни" само у почетку примене.

- Мислим да су се заговорници закона прерано обрадовали, јер ће бити врло тешко доћи до изрицања ових безочних санкција, којима је закон прилично снабдевен. Постоје многе финесе, попут позивања на новинарску пажњу, са којима ће морати да се суоче судије трговинских судова. Они се никад нису бавили медијским прописима и мораће да се најпре едукују за ову прилично осетљиву тематику оцењује Ивошевић.

Уставни суд може да испитује уставност одредби Закона о информисању у редовној процедури, што значи да ће тај предмет доћи на дневни ред после свих раније покренутих поступака. Ивошевић напомиње да овај предмет може да добије приоритет само у случају да Уставни суд оцени да постоји посебан интерес јавности.

Дакле, уколико Уставни суд оцени да би примена закона могла да изазове ненадокнадиву штету, изриче се привремена мера, која практично обуставља примену закона до окончања процеса. Ипак, како напомиње Ивошевић, УС то врло ретко ради, и то само у изузетним околностима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси