Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Доносимо нови закон о информисању!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2009.

Извор: Прес

Дачић: Доносимо нови закон о информисању!


БЕОГРАД - Лидер СПС-а и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић покренуо је иницијативу да се изради нови закон о јавном информисању.


Он позива представнике Владе и медија, новинарска удружења и међународне организације да се укључе у рад на новом закону. Подсећајући на оштре критике стручне и професионалне јавности на прошле недеље усвојени Закон о јавном информисању, Дачић каже да је циљ његовог предлога израда новог текста закона који би био „прихватљив за све“.

- Знамо да је било доста различитих мишљења око измена и допуна Закона о јавном информисању. Сматрам да би требало ускоро почети рад на новом, целовитом закону. У израду би били укључени радна група, представници Владе и медија, новинарска удружења и међународне организације. То би повратило поверење новинарских удружења и представника медија у власт - објашњава Дачић. Он каже да о својој иницијативи није разговарао са коалиционим партнерима у Влади, те да не зна да ли ће наићи на одобравање, али сматра логичним да предлог буде прихваћен.

- Не, нисмо разговарали. То је моја лична иницијатива. Не знам да ли ће наићи на одобравање. Али, сматрам да је логично да буде прихваћен, како би се постигао шири консензус за законску регулативу у области медија. Верујем да је израда новог закона најбоље решење. Сада је измењено неколико чланова, а у наредних неколико месеци, пола године до годину дана имали бисмо целовита и систематска законска решења око свих сада спорних питања. И добили бисмо текст закона прихватљив за све - наводи Дачић.

Занимљиво је да ни потпредседница Г17 Плус Сузана Грубјешић није одбацила могућност да се приступи изради новог закона о информисању. На питање да прокоментарише и одговори на питање да ли је за њену странку прихватљив Дачићев предлог, Грубјешићева каже да о томе може да се разговара.

Адвокат РТВ Б92 Слободан Крмењак каже да Дачићев предлог може да се повеже са најавом надлежног Министарства културе да ће формирати радну групу за израду медијске стратегије.

- Ако је Министарство озбиљно у намери да изради медијску стратегију, онда је логично да из те стратегије изађе нов закон о јавном информисању. Ако је та иницијатива склоп ове приче, онда је то у реду. Јер, није логично да једна група ради медијску стратегију, а нека друга закон о информисању. О свему овоме треба питати Министарство културе - каже Крмењак.

Професор ФПН-а Раде Вељановски и сам сматра да је најбоље решење написати потпуно нов закон о информисању и у том смислу подржава предлог потпредседника Владе Ивице Дачића, „ако је искрен“.
- Треба бити обазрив. Чак и када би се реализовала Дачићева идеја, питање је како би то нови закон изгледао, шта се њиме хоће, а шта неће, ко би били ти људи који би закон писали... Јер, знате, испоставило се да је ова, како сами себе називају, демократска, проевропска власт усвојила закон супротан Уставу и европским стандардима - закључује Вељановски.

Антрфиле :

Нови закон на снази већ  шест дана!


Измене и допуне Закона о јавном информисању на снази су од 1. септембра. У овом случају није испоштована уобичајена пракса да се поштује тзв. воцатио легис - временски рок од најмање осам дана од објављивања у „Службеном гласнику“ како би се они субјекти на који се закон односи упознали са текстом закона. Јер у чл. 103 закона је наведено да „овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику РС“.

Подсетимо, закон је у Скупштини усвојен 31. августа. Истог дана закон је потписао председник Србије Борис Тадић и објављен је у „Службеном гласнику“.

 Б. Бојић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси