Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Краљево и Рашка – Свима мало, а неком и ништа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2014.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Време

Краљево и Рашка – Свима мало, а неком и ништа

До краја године тешко да ће бити остварено обећање према којем краљевачким медијима припада 0,44 одсто јавног новца

 

Сви су изгледи да локални медији у Краљеву неће добити обећаних 15 милиона динара због, како је образложено у извештају Одељења за финансије градске управе, слабог прилива новца у градску касу. Коначан одговор сазнаћемо крајем овог месеца када је планирано заседање градске скупштине и расправа о ребалансу буџета.

Према првобитној верзији буџетског документа за подршку и подстицај локалних и регионалних медија издвојено је 15 милиона динара. То, и без евентуалног умањења, неће бити довољно с обзиром да наведена сума износи тек 0,44 одсто буџетског колача пројектованог на 3,6 милијарди динара.

До сада медијима је подељено нешто више од половине обећане суме, односно 8.570.000 динара. Током треће транше, примера ради, Радио телевизија Краљево и „Ибарске новости" добиле су 870.000 динара, ТВ Мелос 660.000, Краљевачка телевизија 600.000, телевизија Микс 290.000, за радио 996 исплаћено је 80.000, за радио М и радио Бум по 60.000 динара.

Осим што кроје буџет, седнице градске скупштине у Краљеву су и прилика да локалне телевизије зараде који динар. Тако, чак три овдашње ТВ станице директно преносе заседања уз накнаду од по 112.000 динара.

И док се телевизије некако и снађу, највише разлога за незадовољство имају власници неколико портала који, иако регистровани онако како прописи налажу, ове године нису добили ни динар из градске касе. Због тога је власник електронских новина „Краљевачке новости" Зоран Николић више пута истицао да власт игнорише нови Закон о информисању и предвиђено финансирање медија према пројектима. Ове примедбе градоначелник Томислав Илић не негира и објашњава да је реч о већ постојећим уговорима, те да ће Закон о информисању доследно спроводити од 2015. године.

Управо додела новца порталима била је прошле године тема око које су се спорили тадашњи градоначелник Драган Јовановић и краљевачки медији. Наиме, Јовановићеву одлуку да умањи своте намењене за три телевизије, два радија и једне новине и да део колача „сервира" и кабловској телевизији и порталима, власници медија нису прихватали. Тадашњи градоначелник као услов за расподелу новца тражио је консензус, а незадовољни новинари упутили су и писмо Александру Вучићу, као председнику СНС - а.

Тражили су од њега помоћ уз оптужбу да Драган Јовановић, који је на неки начин и репрезент СНС-а у овој средини, не жели да испуни законску обавезу када је у питању функционисање и делимично финансирање система локалног информисања.

Вероватно притиснути чињеницом да без помоћи из буџета нема ни локалних медија, а судећи према подацима садржаним у Одлуци о завршним рачунима града епилог је гласио - 14.800.000 динара за опстанак „седме силе". Тако су 2013. Радио телевизија Краљево и „Ибарске новости" добиле 6.250.000 динара, ТВ Мелос 3.100.000, а Краљевачка телевизија помогнута је са 2.400.000 динара. Портал „Краљевачке новости" добио је 250.000 динара, радио Микс 600.000, док су по 100.000 мање добиле радио станице М, Бум и 996. Ове бројке показују да су медији, како се наводи у одговорима које смо добили од начелника Одељења за привреду и финансије Градске управе Миломира Продановиће, прошле године из градског буџета добили 0,49 одсто.

Године 2012. та сума је била нешто мања, односно краљевачки медији добили су 12.700.500 динара на име помоћи. И то је била само варка да за новинаре локалних медија долазе бољи дани, будућу да им је годину пре из градске касе припало тек 5.875.000 динара.

Осим што је реч о заиста занемарљивом подстицају локалних медија, замерке су небројано пута поновљене и када је реч о критеријумима према којима власти новац распоређују. На одлуку коме ће колико припасти утиче број гласила у једној медијској кући, процене гладности, слушаности и читаности, затим заступљеност информативног програма, али и прилично дискутабилном критеријуму - досадашња сарадња са локалном самоуправом.

А мало даље у Рашки, рекли би многи, светао пример бриге локалне самоуправе за градске медије. Нажалост, само на први поглед. Иако је планирано да власти из општинске касе за информисање издвоје скоро четири одсто, што је преведено у динаре око 30 милион, та сума одлази у руке само једној медијској кући – „Радио Рашки" у оквиру које се нализи радио И тв станица. И то није случај само ове године, већ је то постала пракса упркос чињеници да ова општина пуних девет година има још једног емитера, телевизију Скај. То су нам кратким дописом и потврдили надлежни из Одсека за финансије и буџет.

Наиме, од 2011. до 2013. године „Радио Рашка" добила је између 26 и 31 милиона динара. Да ствар буде мало јаснија, реч је о информативној кући која је уз разне трансформације од некада партијског гласила (СПС) сада у општинском власништву. Процес приватизације избегла је користећи законску обавезу емитовања и програма на језику мањина, у овом случају ромском. У овој медијској кући тридесетак запослених производи радио и ТВ програм, у чијој програмској шеми преовлађују вести, извештаји и репортаже.

С друге стране, власник телевизије Скај Љубинко Дудућ, морао је са првобитних 30 да смањи број запослених на пет, шест, односно на једну телевизијску екипу. Свој програм емитују у каблу јер, за разлику од конкурената, нису добили дозволу за фреквенцију. Новинари оправдано страхују да ће газда ускоро дићи руке од прескупе телевизије. Наду им уливају обећање градске власти да ће се ситуација променити у корист телевизије Скај и финансирање медија према пројектима.

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Остале текстове можете погледати овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Како се новосадским медијима расподељују средства

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси