Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинаре изузети од обавезе подношења захтева за претрагу базе АПР-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2014.

Аутор: Г. В. Извор: Данас

Новинаре изузети од обавезе подношења захтева за претрагу базе АПР-а

Правило Агенције за привредне регистре да новинар пре увида у документацију из архиве те институције мора да попуни посебан захтев треба укинути, јер то омогућава да се формира база података, чијом злоупотребом може да се угрози безбедност припадника „седме силе“, закључак је дебате „Границе институционалних слобода: како заштитити податке оних који објављују податке?“ у организацији Балканске истраживачке мреже и Центра за истраживачко новинарство Србије.

 

Стојан Дојчиновић из Центра за истраживачко новинарство Србије истакао је да од 2008. године одлази у Агенцију за привредне регистре како би у архиви проверавао податке који су му потребни за текстове, и да му никада није тражено да поднесе формални захтев како би му то било омогућено. Тако је било све док нисам хтео да проучим податке о предузећу за које је постојала сумња да је његов власник брат премијера Александра Вучића.

Тада сам морао да поднесем захтев и у њему наведем своје име и презиме, а поред тога је заведено и за коју фирму се интересујем. Након тога, дневни лист Информер је објавио текст у коме се наводи да је новинар ЦИНС-а посетио архиву АПР тражећи те податке, а у том тексту се наводе и имена још неких медија чији су новинари то учинили наводно истог дана. Поставља се питање на који начин је Информер дошао до тих података.

Постоје само две могућности. Или је информација процурила из АПР-а или је тај лист информацију прибавио путем својих веза за политичким естаблишментом, рекао је Дојчиновић. Он је додао да је подношење формалног захтева, у коме се наводи за коју фирму се новинар занима, од велике опасности за људе који се баве тим послом јер, примера ради, сумњиви „бизнисмени“ могу да дођу до тих података и да угрозе безбедност новинара. Због тога ту праксу треба укинути, како би новинари несметано могли да раде свој посао.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, нагласио је да је његова дужност била да затражи да надлежни инспектори обиђу Агенцију за привредне регистре и испитају да ли тамо „цуре“ информације које могу да угрозе безбедност новинара.

Провером је утврђено да Информер није добио информације из Агенције за привредне регистре, као и да делови објављеног текста нису тачни и да су плод спекулација. Дефинитивно, констатовано је да АПР није начинио било какав преступ. Ипак, како се новинари не би доводили у евентуалну опасност, препоручићу да се укине подношење формалног захтева за проверу података које подразумева да новинар треба да приложи личне податке, истакао је Шабић.

Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре, рекао је да је и раније постојала обавеза да новинар поднесе захтев да би имао увид у архивске податке АПР-а.

Међутим, када су га новинар Данаса, а касније и друге колеге питале како је и поред те обавезе било могуће да Стојан Дојчиновић и други новинари раније без подношења формалног захтева долазе до података и зашто је одлучено да се та обавеза примењује баш од случаја фирме за коју се спекулисало да је њен оснивач Андреј Вучић, Обрадовић није могао да да прецизан одговор. Он је пак рекао да ће Агенција за привредне регистре размотрити захтев да се од новинара убудуће не тражи подношење захтева за проверу података из архива те институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси