Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитализација у Србији, шта и како
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2014.

Извор: Б92

Дигитализација у Србији, шта и како

Прелазак на дигиталну телевизију у Србији је неизбежан, али и за многе још увек збуњујућ поступак.

 

Замена аналогног дигиталним форматом подразумева и новине за све који ТВ програм гледају преко антене.

Словенија, Македонија и Хрватска су посао око дигитализације већ завршиле, остале су Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија.

Савршена слика и перфектан тон ускоро ће бити доступни свима. Без обзира на раздаљине, техничку писменост или ограничен избор програма - дигитализација је неизбежна. 

Иако се са дигитализацијом у Србији није далеко одмакло, на њој се интензивно ради. Стварање мреже која емитује сигнал у дигиталном формату је при крају, али увођење дигиталне слике у свачији дом далеко је тежи посао. Уколико не набави одговарајућу опрему, скоро милион домаћинстава од половине следеће године остаће бећ ТВ програма. 

"Ово о чему сада говоримо односи се пре свега на оне који примају телевизијски програм преко антене, користе антену собну или неку спољну, и немају ниједан други алтернативни начин. Дигитализација се односи само на њих", каже Радиша Петровић, помоћник директора Јавног предузећа Емисиона техник. 

На питање о колико људи је реч, Петровић каже да је "то негде око 38-40% домаћинстава". 

Ко још увек нема сателитску, кабловску или не гледа ТВ преко интернета, мораће да набави нов формат "сет топ бокс" - малу кутију која мења слику. 

"Она конвертује дигитални сигнал у формат који наш телевизор може да препозна и да репродукује слику. Треба знати да сваки телевизор и најстарији црно-бели телевизори који имају само антенски прикључак и ништа више, могу да се користе за пријем дгиталног сигнала", додаје Петровић. 

Дигитализација у Србији одвијаће се у три етапе. 

Први аналогни предајници би требало да буду угашени 28. фебруара, креће се од Војводине и Београда. 

Друга етапа завршиће се 31. марта а 30. априла аналогни сервис у Србији би требало да буде угашен пре коначног преласка 17. јуна 2015.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси