Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2014.

Аутор: З. Ш. Извор: Време

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Директор регионалне ТВ Лав из Ужица каже да је неизвесно како ће та телевизија завршити процес дигитализације, а сличан проблем имају и осталу регионални и локални емитери

Ушли смо у процес дигитализације, али, потпуно је неизвесно како ћемо и да ли ћемо уопште тај посао завршити, и на тај начин као телевизија опстати, каже директор регионалне телевизије Лав из Ужица Ранко Станковић, додајући да је, колико он зна, слична ситуација и код осталих регионалних и локалних емитера јужно од Београда.

„Наша обавеза јесте да дигитални сигнал дотуримо до дуплексера на брду Забучје изнад Ужица, одакле би даље покрили овај део западне Србије. Из Емисионе технике понуђено нам је да потпишемо уговор, међутим ми то нисмо могли урадити, због тога што није завршен процес преноса власништва над антенским стубовима и они, правно гледано, још нису власништво Емисионе технике.

Сем тога, Емисиона техника тражила је да се обавежемо да ћмо ретроактивно платити коришњење антенских стубова од августа 2011. године до 2014, односно до потписивања угора.

Ни то нисмо могли прихватити јер сматрамо да није у реду да Емисионој техници плаћамо коришћење стубова јер су, рецимо, стуб на Забучју код Ужица који користимо и стуб код Косјерића власништво локалне самоуправе, а стуб у Чајетини приватно власништво. Цео процес због тога сада стоји. Ми смо наш посао урадили и чекамо да Емисиона техника пусти сигнал.

О свему овоме, на недавном скупу у Нишу упознали смо и представнике ОЕБС-а, који су оргнаизаовали састанак на коме су били челни људи Емисионе Технике, РАТЕЛ-а, РРА и Министарства за телекомуникације. На страну што је дигитализација за нас више него крупан залогај због опште беспарице и малог интересовања из локалних самоуправа да нас у том процесу подрже.

Предлажем да проблем дигитализације заједно решавамо, уз рецимо, грејс период на плаћање обавеза држави у наредних неколико година што би нам много помогло", каже Ранковић.

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Остале текстове можете погледати овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента град Ваљево издвајао за медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси