Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танка већина против слободних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2009.

Извор: Данас

Танка већина против слободних медија


Београд - Упркос противљењу новинарских удружења, као и међународне и домаће стручне јавности, посланици Скупштине Србије, тесном већином гласова, усвојили су измене и допуне Закона о јавном информисању, „којима треба да се подигне степен одговорности јавних гласила, како би се заштитила права грађана која могу бити угрожена несавесним медијским понашањем“.


За предложене измене, од присутних 225 посланика, гласало је 125, против је било 88, док је 11 народних представника било уздржано, а један није гласао. Током гласања о закону у целини посланици Српске напредне странке нису били у скупштинској сали, а гласању није присуствовао ни посланик мањина Риза Халими.

Београд - Упркос противљењу новинарских удружења, као и међународне и домаће стручне јавности, посланици Скупштине Србије, тесном већином гласова, усвојили су измене и допуне Закона о јавном информисању, „којим треба да се подигне степен одговорности јавних гласила, како би се заштитила права грађана која могу бити угрожена несавесним медијским понашањем“.

За предложене измене, од присутних 225 посланика, гласало је 125, против је било 88, док је 11 народних представника било уздржано, а један посланик није гласао. Током гласања о закону у целини посланици Српске напредне странке нису били у скупштинској сали, а гласању није присуствовао ни посланик мањина Риза Халими.

За закон су гласали посланици ЗЕС-а, Г17 плус, ЛДП, петоро посланика мањина, самостални посланици Јован Дамјановић и Владан Батић, као и посланици Партије уједињених пензионера Србије, који су у току протеклих месец дана прешли пут од одлучног „не“ закону, преко уздржаности, до отворене подршке. Против усвајања закона изјаснили су се посланици СНС, СРС, ДСС, Нове Србије, владајуће Јединствене Србије, али и двоје с листе ЛДП Весна Пешић и Жарко Кораћ. Представници СПС уздржали су се од гласања, како су и најављивали.

Посланици Скупштине Србије јуче су од 52 амандмана усвојили шест Владиних амандмана на сопствени предлог, као и један који је поднела Марина Томан (СРС). Овим амандманом укида се обавезан депозит за оснивање медија и забрана рада медија у случају блокаде рачуна дуже од 90 дана и као метод решавања проблема прихвата стечајно законодавство.

Гласање о изменама и допунама Закона о информисању окупило је у парламенту свих 250 посланика. Њих 249 било је присутно у скупштинској сали приликом гласања у начелу, док Риза Халими није желео да уђе у салу, што је објаснио својим незадовољством не само предложеним изменама Закона већ и односом власти према општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

На почетку јучерашње седнице посвећене гласању, шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић тражио је реч како би предложио да се о Закону гласа јавном прозивком. Реч није добио, па је касније у скупштинском холу објаснио да је тиме на „најбруталнији начин“ погажен Пословник о раду парламента“. Иако је један амандман радикала усвојен, Тодоровић сматра да усвајање било ког амандмана не може да промени „изузетно лош закон који води у диктатуру“.

Видно задовољан усвајањем измена Закона о информисању, шеф посланичког клуба ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је за ту странку најважнија стратегија која је договорена с НУНС, ОЕБС и Владом Србије, која ће „довести до потпуне реформе медијског законодавства“.

Нада Колунжија (ДС), шефица посланичког клуба За европску Србију, задовољна је тиме што је овај законски предлог усвојен „и поред доста компликација“ и није забринута тиме што за измене и допуне није гласала цела владајућа коалиција, већ су били неопходни гласови ЛДП.

 - Закони се усвајају прописаном већином и смешно је коментарисати да ли је она танка или не. Овај закон се не разликује од других усвојених сличним бројем гласова. Верујем да ће медијски простор бити уређенији и да ће Србија бити ослобођена негативних појава које су некада прелазили границу прихватљивог - изјавила је Колунџија, додајући да ДС увек покушава да за законске предлоге гласа не само власт већ и опозиција.Према њеним речима, „није посао опозиције да буде против свега“.

Посланици ПУПС су гласали „за“, и поред другачијих најава, што је шеф њиховог посланичког клуба Момо Чолаковић објаснио тиме да је суштина Закона измењена и побољшана усвојеним амандманима.

 - Имали смо састанак ужег руководства странке са нашим председником Јованом Кркобабићем, који нас је информисао о прихватању одређених амандмана и договору у оквиру Владе - изјавио је Чолаковић новинарима у Скупштини.

Опозициони посланици ни јуче нису јединствено наступали. Након гласања у начелу представници Српске напредне странке напустили су салу, док су напредњаци и радикали из сале изашли тек по усвајању Закона о информисању у целини.

После напуштања скупштинске седнице по усвајању Измена и допуна Закона о јавном информисању, Милош Алигрудић (ДСС) рекао је да опозиција није успела да обори тај предлог „због политичке трговине власти с делом опозиције, односно са ЛДП“. Алигрудић је нагласио да су „додатну конфузију“ унели посланици СНС, за чије понашање је рекао да је „нелогично и одудара од договора да буду у сали и гласају против“.

- Покушали смо да оборимо закон и установили да има 125 посланика „за“, десет из СПС и других странака који ће бити уздржани, али ће правити кворум, као и два посланика који нису гласали. То је 137 посланика који желе да закон прође. Зашто бисмо ми онда учествовали у гласању о појединостима - узвратио је напредњак Томислав Николић. Напоменуо је да је предложио Алигрудићу да заједно напусте салу после гласања о Закону у начелу, како би било видљиво који посланици желе да Закон прође.

- Алигрудић то није прихватио и ја га због тога не оптужујем, али није тачно да смо имали било какав договор и да сам ја тај договор изиграо. Овде опозиција нема никакве договоре. Нити смо се видели, нити састали. Знало се само да желимо да овај закон не прође. Кога ја сад да оптужим да је желео да закон прође. Ако кажем то су били социјалисти, питаће ме - а шта је ДСС тражио у сали, питаће ме шта су радикали тражили у сали. Зашто да будемо у сали ако је Влада показала да има већину за кворум и гласање. Дакле, нити смо кога преварили, нити смо икакав договор имали, али симптоматично је да ДСС у последњих неколико дана много жешће напада СНС него ДС. Волео бих да господин Коштуница каже да ли су изјаве његових сарадника и његови ставови или је то некакав хир - поручио је Томислав Николић.

Антрфиле :


Торте за новинаре

Док је трајала пауза у Скупштини, до новинара је стигла информација да их на улазу из Косовске улице чекају две торте. Њих им је донео Радивоје Милутиновић, познатији као Мујо Лопов, односно, како сам каже бивши просац Карле дел Понте, а садашњи Кондолизе Рајс. Каже да су му медији много помогли у рехабилитацији, после двадесетогодишње робије и у знак подршке и захвалности донео им је две торте.

Посланицима и новинарима проследио је огроман транспарент на коме, између осталог, пише: „Стоп антиевропском закону о медијима. Започињем штрајк глађу и на овај начин враћам дуг храбрим медијима“.

М. Р. Миленковић - С. Бишевац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси