Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Препоруке Медијске коалиције за онлајн новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Извор: РТВ

Препоруке Медијске коалиције за онлајн новинарство

Медијска коалиција представила је јуче десет етичких препорука за онлајн новинарство. Међу препорукама које су представљене на дискусији у Медија центру у Београду наводи се да медији не треба да преузимају било какав материјал или изјаве без претходног одобрења аутора, али се то не односи на јавне личности и информације од јавног интереса.

 

Коментаришући ту препоруку, потпредседник Удружења новинара Србије (УНС) Зоран Станојевић рекао је да је све што је објављено на друштвеним мрежама - јавна информација.

Професор Факултета политичких наука (ФПН) у Београду Мирољуб Радојковић оценио је да није много јасније који је циљ препорука у односу на већ постојеће у Кодексу новинара Србије и истакао да није сагласан са препоруком да став новинара изражен на друштвеним мрежама утиче на репутацију куће у којој ради.

"Новинар је обичан грађанин у своје слободно време", објаснио је професор.

Током дискусије преко мејла су се огласили и представници Мисије ОЕБС у Србији који су истакли да сви савети који важе у новинарству у Србији треба да важе и у онлајн сфери.

Међу десет препорука наводи се и да свака онлајн редакција треба да има јасно одређена правила и услове за коментарисање медијских објава како би се спречио говор мржње или дискриминација.

Етичке препоруке саветују и да новинари приликом изношења мишљења на друштвеним мрежама и другим интернет платформама треба да имају у виду да дате изјаве могу утицати на њихову професионалну репутацију.

Новинари не треба да преносе гласине, већ да пласирају само тачне информације које су проверене и имају најмање два независна избора.

Фотографије и снимци не могу се модификовати тако да се мења смисао, значење или контекст, а неопходно је и линковати изворе.

Када се испостави да је објављена информација нетачна, новинар је дужан да исправку да што је брже могуће.

Медијску коалицију чине Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал прес.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.11.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:07

Onlajn novinarstvo i sloboda Interneta

Pokusao sam pomocu "Gugla" da pronadjem "Preporuke Medijske koalicije za onlajn novinarstvo". Nisam uspeo, nazalost.

Umesto ovih domacih preporuka nasao sam prevod nize navedenog teksta koji je napisala Jillian York, a prevela Dijana Djurickovic

"Deklaracija o slobodi interneta

http://sr.globalvoicesonline.org/2012/07/deklaracija-o-slobodi-interneta/
Prevod objavljen 31 jul 2012 20:44 GMT

Kao što su mnogi primetili, svet se nalazi u ključnom trenutku kada je u pitanju sloboda interneta. U mnogim zemljama širom sveta, stvaraju se novi zakoni o cenzuri interneta, a blogeri su sve više u opasnosti ako se oglase.

U poslednjih godinu dana, organizacije širom sveta su se povezale kao nikad pre u borbi za online slobodu. Od borbe protiv SOPA i PIPA u SAD-u, do globalnih napora koji su zaustavili Dogovor o trgovini protiv krivotvorenja (ACTA), postgli smo vrhunac internet slobode i otvorenosti.

Imajući to na umu, nekoliko grupa se nedavno okupilo kako bi stvorili Deklaraciju slobode na Internetu, gde je Global Voices bio jedan od prvih potpisnika. Do danas, Deklaraciju je potpisalo više od 1300 organizacija i kompanija i taj broj i dalje raste. U nastavku ćete naći tekst Deklaracije. Možete potpisati Deklaraciju ovde; a možete se i uključiti kroz brojne organizacije, uključujući EFF, Free Press, Access, pa čak i Cheezburger.

PREAMBULA

Verujemo da slobodan i otvoren internet može dovesti do boljeg sveta. Da bi internet ostao slobodan i otvoren, pozivamo zajednice, industrije i države da prepoznaju ove principe. Verujemo da će to omogućiti više kreativnosti, više inovacija i više otvorenih društava.

Mi se pridružujemo međunarodnom pokretu da bismo odbranili naše slobode, jer verujemo da se za njih vredi boriti.

Hajde da raspravljamo o ovim načelima – da se složimo ili ne slažimo s njima, da raspravljamo o njima, da ih prevedemo, da ih učinimo vašim i proširimo raspravu unutar vaše zajednice – onako kako to jedino internet može uraditi.

Pridružite nam se u održavanju slobodnog i otvorenog interneta.

DEKLARACIJA

Zalažemo se za slobodan i otvoren internet.

Podržavamo transparentne procese u kojima se može učestvovati za izradu internet politike i za postavljanje pet osnovnih načela:

Izražavanje: Ne cenzurišite internet.

Pristup: Promovišite opšti pristup brzoj i povoljnoj mreži.

Otvorenost: Održavajte internet kao otvorenu mrežu, gde svako slobodno može da se povezuje, komunicira, piše, čita, gleda, govori, sluša, uči, stvara i bavi se inovacijama.

Inovacija: Zaštitite slobodu za inovacije i stvaranje bez dozvole. Nemojte blokirati nove tehnologije, i nemojte kažnjavati inovatore zbog akcija onih koji koriste njihove alate.

Privatnost: Zaštitite privatnost i branite svačiju mogućnost da kontrolišu kako se njihovi podaci i uređaji koriste".

Bilo bi lepo kada bi neko kompetetno lice iz medijske i/ili regulatorne sfere interpretiralo kako Preporuku Medijske koalicije za onlajn novinarstvo tako i Deklaraciju o slobodi interneta.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси