Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дугови гасе Телевизију Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2014.

Аутор: Љупка Симовић Извор: Време

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Након посете судских извршитеља Јавном предузећу Радио-телевизија Крагујевац из Крагујевца, кренула је лавина лоших вести за ову медијску кућу. Рачун Радио-телевизије Крагујевац непрекидно је у блокади од 2. јула ове године (више од 130 дана), на износ од око 24 милиона динара због неисплаћеног пореза.

Додатно, за претходне три године, о чему сведоче подаци на сајту Народне банке Србије, платни промет РТК био је блокиран готово читаву годину (закључно са 13.11.2014, укупно 325 дана).

Да ли због тога, или има и других разлога, на конкурс Агенције за приватизацију о преузимању РТК, није се јавио нико. Шанси да се то промени теоретски, за сада, још има, али су релативно мале, посебно ако се у обзир узме да у њој ради око 100 запослених, а да су дуговања готово превазишла њену вредност. Такве прилике ову локалну телевизију, чији је оснивач Град, лако би могле да одведу директно у ликвидацију.

Судски извршитељи посетили су ЈП РТК крајем прошле недеље, али због одсуства директорке, отишли су необављеног посла.

„Нису могли да нам кажу због чега тачно су дошли, али незавнично је реч о приватној тужби. При том, како сазнајемо, попис имовине само је одложен за седам дана" каже Горан Антонијевић, председник синдиката „Независност".

Антонијевић је још подсетио да се сваки излазак на терен извршитеља тарифира са 10.000 динара, на терет дужника, без обзира да ли је посао обављен или не.

Приватна тужба која је у овом случају највероватније довела извршитеље у РТК, међутим, није једина. Бројни запослени утужили су своје предузеће по разним основама, а међу њима доминирају тужбе за неисплаћен превоз. По тој основи, РТК појединим запосленима касни са уплатом и до три године.

О разлозима овако лошег стања покушали смо да разговарамо са дугогодишњом директорком ове градске медијске куће, а тренутно вршитељком дужности директорке, Јованком Маровић. Она се, међутим, није јављана на телефонске позиве нити је одговорила на питања која смо јој послали мејлом.

У једином контакту с медијима, телефонској изјави за државну Новинску агенцију Тањуг, Јованка Маровић, позивајући се на чињеницу да је ван града, у штуром коментару рекла је да су дуговања заправо око шест милиона, а да су око 17 милиона камате. Блокада рачуна, према њеним речима, није последица лошег пословања, већ има политички позадину јер, како је навела „има нацоналних телевизија које дугују много више, па им рачуни нису блокирани".

У синдикату, међутим, тврде да нема ни говора о било каквој политичкој позадини, јер је рачун блокирала Народна банка због неплаћеног пореза, а извршитеље је ангажовао неко ко је легитимно добио пресуду.

"Нема политичке позадине": Радомир Николић, градоначелник Крагујевца

Сличног је мишљења и новопостављени градоначелник Крагујевца, Радомир Николић. „РТК за порез дугује 24 милиона, а сви морају да плаћају порез. Ту нема никакве политичке позадине", рекао је Николић на својој првој градоначелничкој конференцији за медије, одговарајући на новинарска питања.

Он је још додао да Град више нема шта да дâ овом предузећу, јер већ „давао и давао", те да је његово мишљење да ће тешко ико моћи да намири толики дуг. Како је рекао, не би волео да се РТК угаси, али јесте да су велике шансе да се догоди тако нешто.

Радио-телевизија Крагујевац из буџета града Крагујевца, на име субвенција, у 2014. години финасирана је са 43 милиона динара, а, како кажу у синдикату овог предузећа, своје пуно следовање добила је закључно са 1. септембром.

Уколико се нико не јави ни на један од преостала два позива Агенције за приватизацију, према актуелном закону, остаје могућност да запослени бесплатно преузму акције ове медијске куће. Међутим, за тако нешто шансе су заиста мале, јер и на сам помен о тој идеју, већина, за сада, само одмахује главом.

Све то укупно значи да би Радио-телевизија Крагујевац, уколико се не догоди чудо, до јуна следеће године могла потпуно да нестане, јер по Закону о стечају, медијским кућама следи директна ликвидација.

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Oстале текстове погледајте овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси