Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић: Србија најбоље оцењена у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2014.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Блиц

Вучић: Србија најбоље оцењена у региону

Србија је од Европске комисије добила прелазну оцену за протеклу годину, али је упозорена на недовољну владавину права и економију.

 

Годишњи извештај о напретку Србије у процесу приступања ЕУ, којим се оцењују реформе и укупно стање у економији и друштву, објављен је јуче у Бриселу, а у Београду га је премијеру предао амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, оценивши да је ово “битан дан за Србију”, да је “било много корака унапред” и да је признање напретка у односима с Косовом заслужено.

Од суштинске је важности да Србија и даље буде посвећена регионалној сарадњи и нормализацији односа са Косовом уз пуну примену споразума с Приштином навео је Девенпорт. Премијер Вучић је оценио да је Србија прошла најбоље од свих земаља у региону. Он је истакао да је посебно поносан на чињеницу да ЕК поштује борбу против корупције и организованог криминала, а да је и сам незадовољан што нема више правоснажних пресуда.

Премијер је истакао да се не слаже са оценама ЕК око угрожавања слободе изражавања. Делимично сам задовољан оценама које су највећим делом објективне. Има неких ствари о којима бих могао да дискутујем и могао бих у појединим деловима да будем још оштрији од извештаја рекао је Вучић и додао да ту пре свега мисли на стање у правосуђу и у заштити животне средине. Премијер је навео да је задовољан оценом регионалне политике.

Србија, како је казао, не жели никакве сукобе и жели сарадњу са свим суседима. Као коректне Вучић је оценио ставове о Паради поноса и поштовању људских права, који су похваљени у извештају.

Вучић је одбацио критике да врши притисак на медије и новинаре и оценио да је део извештаја који се тиче медијских слобода “врло добар”, да се наводи да је направљен добар прогрес у сфери информатичког друштва и медија, а да се оно “негативно састоји из две реченице”.

Што се тиче слободе изражавања, како је рекао Вучић, у извештају се наводи да постоји забринутост за погоршање услова за пуну примену слободе изражавања у Србији и да постоји, уопштено говорећи, растући тренд самоцензуре комбиноване с нејасним утицајима на уређивачку политику и са серијом случајева интервенција против вебсајтова у првих шест месеци. Премијер је поново инсистирао да не постоје притисци на медије из Владе и истакао да треба испитати да ли постоје притисци из страних амбасада и других места. Упитан да прокоментарише тврдње ауторке “Утиска недеље” Оље Бећковић да је та емисија скинута са ТВ Б92 због политчког утицаја, Вучић је рекао да “нема никакве везе с тим”.

Реаговања на извештај ЕК

Александар Антић, министар енергетике

Полазне основе за реструктурирање „Србијагаса“ су усаглашене са енергетском заједницом, а констатовани су и елементи о којима се говори када је реч о „Јужном току“. Наравно да ће Србија бити део усаглашеног решења везаног за реализацију тог пројекта узимајући у обзир да у њему учествује још шест земаља ЕУ. Ж.Ј.

Ивица Дачић, шеф дипломатије

Извештај ЕК је у целини позитиван. Када је реч о поглављу 31, поновљено је да Србија мора постепено до момента учлањења да у потпуности усклади спољну, безбедносну и одбрамбену политику са политиком ЕУ. То, иначе, и ми стално говоримо. Ово поглавље још није ни отворено, а ми му посвећујемо максималну пажњу. Ж. Ј.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе

Министарство енергетике које сам раније водила припремило је план реформисања “Србијагаса” и нацрт новог закона о енергетици, који је потпуно усклађен са Трећим енергетским пакетом. Да је питања око изградње “Јужног тока” лако решити, Русија и ЕУ би се о томе одавно договориле, али као што видимо то се још није догодило. То је ствар односа ЕУ и Русије. Б. Ј.

Мариетје Шаке, посланица ЕП

Слобода изражавања и медијске слободе јасан су критеријум за напредовање сваке земље, па и Србије, а у целом региону западног Балкана дошло до погоршања ситуације у медијима. Потребно је убудуће пажљивије посматрати стање у медијима и инсистирати на пуном поштовању свих копенхашких критеријума. Н. Т.

Онино Пицула, посланик ЕП

Хрватска сигурно неће блокирати Србију на путу ка ЕУ због нерешених билатералних проблема. Сматрам да ће ЕУ “дати извесно време” властима да ускладе своју политику са европском, када је реч о односу према Москви. Н. Т.

Ерхард Бусек, Центар за демократију и поверење

Мислим да је Србија на добром путу, али има још доста тога да уради на свом путу ка пуноправном члану ЕУ. Брисел види да српска влада и њен премијер (Александар Вучић) раде добро, али мислим да мора да се прихвати реална ситуацију када је реч не само о Косову, већ и другим темама. Србија у наредном периоду треба да ради на смањењу незапослености и реформи образовања.

Хајнц Вилхелм, амбасадор Немачке у Србији

Влада Србије чини велике напоре да побољша односе у региону и Србија је постала “конструктиван играч”, не само због преговора са Приштином, већ и због све бољих односа са Хрватском.

Не стидимо се Путина

Србија се не стиди својих гостију на обележавању 70годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом, а присуство председника Владимира Путина значи да желимо да имамо добру сарадњу и са Руском Федерацијом рекао је Вучић и истакао да се Србија налази на европском путу. Ово је Србија која се не стиди и која води јасну спољну политику поручио је Вучић. Упитан како коментарише неке наводе да британска и америчка амбасада раде на оснаживању опозиције до 2020. године, он је рекао да не верује да то раде, али да ће Влада да им помогне уколико то чине јер је „свако инвестиционо улагање у Србију увек добродошло“. Судбина „Јужног тока“ не зависи од Србије, него од договора ЕУ и Русије. Србија има бољи уговор него неке европске земље, казао је премијер.

Штефан Филе: Само тако наставите

„Само тако наставите“, поручио је Србији на свом Твитер налогу одлазећи комесар за проширење Штефан Филе. “Извештај о напретку 2014: реформе, скрининзи и нормализација су у току, само тако наставите”, написао је Филе. Представљајући извештај о напретку у Бриселу, Филе је навео дијалог Београда и Приштине као пример успешног коришћења процеса проширења за решавање замрзнутих конфликата. Брзина приступа Србије ЕУ зависиће од питања владавине права и нормализације односа с Косовом казао је он. Филе је посебно нагласио потребу да се Србија, али и друге земље у региону, “у раној фази” усаглашавају са спољном политиком ЕУ и да поглавље 31 које се односи на ту област треба што пре отворити. Морамо да отворимо то поглавље раније него што смо мислили. Не можете имати драстично кршење међународног права на истоку Европе, а да то не остави последице на све у заједничкој европској кући. Очекујемо постепено усклађивање са спољном политиком ЕУ рекао је Филе.

 

Недисциплиновани министри

Током конференције за новинаре неком од министара забрујао је мобилни телефон. Премијер Вучић се брецнуо: Дисциплина у Влади још није на потребном нивоу обратио се Вучић министрима са прекором својственом разредном старешини. Министри се више нису чули. Окривљени су министри Велимир Илић, Срђан Вербић, Никола Селаковић и Жељко Сертић. Новинару “Блица” нису хтели да признају ко је од њих разљутио премијера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси