Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Капитализам и за љубитеље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2014.

Аутор: Ружа Ћирковић Извор: Данас

Капитализам и за љубитеље

БОГИЋЕВИЋ: Било је и других веома важних тема, али највише буке дизали су, прошле недеље, медији. Мало се зна да је то тек почетак. Јер, 19. септембра је у стечај отишла фирма Фармаком МБ Мирослава Богићевића љубитеља, финансијера и власника многих медија.

Последице стечаја главне фирме, по оне које су Богићевићу биле само хоби или само партијска дужност, још се нису ни спознале. А камоли да су сагледане. За још неке који, лично уз добре паре, воле да расправљају искључиво о слободи медија и неким лагодним, што историјским, што дневнополитичким, трицама и кучинама поставиће се пар егзистенцијалних питања. О којима није упитно јавно говорити и страшити народ. Јер, Богићевић је отишао у стечај, а према званично непотврђеним информацијама, већ је пропустио да плати једну рату за куповину новосадског Дневника, док га последња рата за куповину удела у Политици новине и магазини тек чека. Али, сад је у стечају. И ако не плати, он или неко други, Политика новине и магазини би могла да се врати у сувласништво немачког ВАЦа, што ни ВАЦ, хвала на питању, не би желео. Две године пошто се пронела вест да је Богићевић купио ПНМ и новосадски Дневник (помињане су и Новости), Комисија за заштиту конкуренције покренула је, августа ове године, по службеној дужности поступак за испитивање медијске концентрације за коју није добијено одобрење у случају Богићевић , ПНМ и са њима повезана друштва. А на основу ОСНОВАНИХ ПРЕТПОСТАВКИ и у недостатку веродостојних доказа!!!

ОТКУД САД ТУ РАЈФАЈЗЕН БАНКА: Некако у исто време Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак и за испитивање неодобрене концентрације у случају ТВ Б92, њеног власника фирме Астонко са Кипра, и са њима повезаних друштава (Прва телевизија???). Комисија и сама напомиње да је свесна нетранспарентности власништва у нашим медијима и прикривања правих власника. Али са ТВ Б92 ту није крај изненађењима. Према Централном регистру хартија од вредности 73,647 одсто те телевизије у власништву је Рајфајзен банке. Али, преко кастоди рачуна, што значи да је банка удео стекла за рачун својих нама непознатих клијената. Ми живимо у Београду, дружимо се са колегама и упознати смо да Б92 и Прва телевизија имају истог газду. А и да нисмо упознати на овај начин, то је, онако успут, на конференцији за новинаре, свима недавно објавио наш премијер. А он ваљда зна. Те две телевизије запошљавају око 500 људи, а ТВ Б92 је вишегодишњи, богами, тешки губиташ (кумулирани губитак премашује 20 милиона евра), док је Прва телевизија 2012. и 2013.године изашла из зоне губитака и пословала са добити. Капитализам америчког типа има много присталица и међу новинарима, и у медијима. А тај је од суровијих, нарочито као извезена роба. Капитализам је, што му сама реч каже, нежан једино према капиталу. А капитал је задовољан само кад је оплођен. Профитом. Не знам зашто љубитељи мисле да би требало да буду изузети. Из ове капиталистич ке законитости. И склоњени у заветрину јавних каса. Које пуни народ коме се овај модел, уз духовите стручне коментаре, посредством медија  препору чује.

ШТА ТУ ТРАЖИ МИОДРАГ КОСТИЋ: Да нам све ово напред не буде премало, процуриле су вести и о томе који су се све бизнисмени и наводно неприкладне фирме пријавили да купе ТВ Студио Б, новосадски лист Дневник, Политику АД... Згрозиле се колеге новинари пред питањем достојности неких претендената да такво власни штво стекну. И ја сам. Али пред питањем која их је сила на то навратила да стану у ред за куповину фирми од којих неке не памте кад су правиле добит. Неке су престале да плаћају своје рачуне и пребациле их на народну грбачу. Све у интересу народног права на информисање. Јер, и сви ови медији које сам набројала вишегогодишњи су губиташи. Све сам проблем до проблема. И себи, а нарочито другима. Медији су у великој кризи. И њихови власници своју добит спасавају прелазећи на форме, али и на (спонзорске) садржаје, који везе немају са новинарством каквим смо се некад заносили. То се дешава уз огромну дреку и запомагање новинара. Рецимо, тако великих новина какав је био Шпигл. А који је добрим делом у транспарентном, али компликованом власништву својих новинара. Нажалост, узалудну дреку. Код нас се та криза још довољно јасно не сагледава. Зато што медије придржавају политич ари, који су им преко својих бизнисмена и јавних пара, често и власници. То видимо при свакој смени власти, кад дође до бар привремене смене љубимаца... па рекламе, заједничке акције (и реакције) промене правац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси