Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пет препрека ка ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2014.

Аутор: Т. Спајић Извор: Блиц

Пет препрека ка ЕУ

Корупција, политички притисци на правосуђе и медије, непримењивање закона, нетранспарентне јавне набавке, ослањање на Русију највеће су мане које Брисел критикује.

Европска комисија ће 8. октобра представити годишњи извештај о напретку Србије и, без обзира на подршку коју имамо због Косова, биће то суморни пресек стања које се много не поправља још од 2000. године.

Пошто се око Косова није даље ништа позитивно догодило, друге мане постају видљивије. Посебно одбијање да се буде део ЕУ у ономе што је Европи у овом тренутку најважније, а то је украјинска криза. Отварајући преговоре са Србијом, ЕУ је позвала на прогресивно усаглашавање у спољној политици. Србија је то радила у високом проценту, али не и у неколико питања која су за ЕУ била најважнија, а тичу се мера према Русији. И то може да утиче на брзину напретка објашњава за „Блиц” Маја Бобић, генерална секретарка Европског покрета.

У процесу придруживања важан је глас невладиних организација које прате напредак у реформама.

Окупљене су у Националном конвенту о ЕУ и зато је „Блиц” разговарао са њиховим представницима. Најважнији проблем је широка примена директних погодби уместо надметања, као у случају „Београда на води” и ЈАТ-а. Насупрот ових послова који вреде стотине милиона евра, примењујемо строге процедуре о јавности из домаћих закона на послове знатно мање вредности каже Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србије. Весна Петровић из Београдског центра за људска права истиче да би ЕК морала да упозори и на стање у медијима. Слобода медија, укидање утицаја политике на медије и доступност правде свим грађанима су најважнији, каже Петровићева.

Важне оцене о правосуђу

Почетком септембра треба да пошаљемо наш тромесечни прилог о законодавној активности. Усвојено је доста закона о којима смо се консултовали са ЕК. Усвојили смо и Национални програм за усвајање правних тековина ЕУ и чека нас интензивна законодавна активност у току јесени. Тек након тога, ЕК ће направити озбиљан пресек. Биће важне и оцене за 23. и 24. поглављае каже за „Блиц” Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за европске интеграције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси