Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Роман о убиству Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2014.

Аутор: З. Р. Извор: Политика

Роман о убиству Даде Вујасиновић

У издању „Архипелага” управо је објављено ново издање романа „Стаклени зид” Владимира Тасића, добитника НИН-ове награде за роман године.

 

Реч је о роману у чијој је основи прича о убиству новинарке Даде Вујасиновић.

Доносећи потрагу за чињеницама једног живота и једне смрти, „Стаклени зид” је истовремено снажан друштвени роман и политички трилер, али и интимна прича о одрастању у сенци породичних и јавних историја.

Роман Владимира Тасића је узбудљива прича о деведесетим годинама, о животу између зараћене земље и изабране емиграције, о немогућности одласка и о немогућности да се верује у било коју званичну верзију.

- „Стаклени зид”, вероватно је најснажнији и уметнички најуспелији роман који је у српској књижевности написан о деведесетим годинама - рекао је Гојко Божовић, главни уредник „Архипелага”, на представљању романа Владимира Тасића.

- Текст романа се ослања на бројне изворе доступне у збрци киберпростора. Највећу захвалност дугујем стварности пријатељства са Александром Вујасиновић. Цитати из чланака и писама њене сестре Даде, објављени у књизи „Сведочења (из обешчашћене земље)”, као и делови докумената које ми је уступила, коришћени су са Александриним допуштењем. Она је, међутим, за ову књигу учинила много више. Без њене подршке, без њеног разумевања, не бих се усудио да слободно користим мрачне привилегије аутора: да измишљам јунаке и ситуације како би прича постала књижевно истинита. Сада ни сам не могу поуздано да одредим однос фиктивног и стварног у њој - каже Владимир Тасић.

Говорећи о изворима овог романа и о контексту у коме се сада појављује, Владимир Тасић је нагласио:

- „Стаклени зид” је од свих мојих романа био најтежа књига за писање, али је то мени истовремено и моја најдража књига. Када сам писао роман, званична верзија говорила је о смрти Даде Вујасиновић. Док смо припремали ово издање, званична верзија је промењена и сада се званично говори о убиству Даде Вујасиновић. Нисам, међутим, осетио никакву потребу да променим било шта у структури или у тексту романа због те промене званичне верзије. Наиме, у роману су укрштене различите приче, информације и интерпретације и снажно је имплицирана свест о једном убиству. Пишући роман, имао сам прилику да видим документа која нису довољна или уопште јавно позната, али моја намера није била да дам било какву полицијску верзију случаја. Желео сам да напишем роман који ће дати књижевну истину тог страшног догађаја, али и знатно ширу слику како осамдесетих, тако и деведесетих година. Понекад изгледа како су све те околности и како је то време заборављено. Управо због тога сам написао овај роман: како све то не би било заборављено.

Романсијер, есејиста и приповедач Владимир Тасић (Нови Сад, 1965), од 1988. године живи у Канади, где предаје математику на Универзитету Њу Брансвик. За роман „Опроштајни дар” Тасић је добио Награду Радио Београда 2 за Књигу године на српском језику, а за роман „Киша и хартија” добио је НИНову награду за роман године и „Виталову” награду за књигу године. Роман „Стаклени зид” објављен је на француском језику, док су остали Тасићеви романи преведени на више европских језика. Ово издање романа „Стаклени зид” представља наставак Тасићеве сарадње са „Архипелагом” који је прошле године објавио и његов „Опроштајни дар”. На питање новинара да ли пише нови роман, Тасић је одговорио: - Да, пишем. А боравећи сада две недеље у Новом Саду, покупио сам неке нове приче које ће можда бити тема за неки нови роман.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси