Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Банатски етар чека газду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2014.

Аутор: Жељко Балабан Извор: Дневник

Банатски етар чека газду

На списку предузећа намењених за продају, који је недавно објавила Агенција за приватизацију, нашле су се и две средњобанатске медијске куће. Уз Јавно предузеће "Радио Сечањ", објављен је проспект и за "Радио Зрењанин".

Радијска станица са регионалном дозволом за емитовање програма, тренутно послује као јавно предузеће и директно потпада под утицај зрењанинске локалне самоуправе која има последњу реч при именовању директора и главног уредника.

Ово је, иначе, тренутно и једина активна медијска кућа у Зрењанину у стопостотном власништву града, а конкуренцију у етру чине јој приватне радио станице "Сантос" и "Клик ФМ". За разлику од ове две станице, чији програм је више комерцијалне природе, "Радио Зрењанин", основан 2005. године после раздвајања од истоименог у међувремену приватизованог недељника, емитује подоста информативних садржаја на српском, али и на језицима националних мањина, као и директне преносе скупштинских заседа  ња у целости.

Сада, после измене законске регулативе и чињенице да локална самоуправа више неће моћи да има своје медије, ово јавно предузеће, по слову закона, мораће у приватне руке.  Заменик зрењанинског градоначелника Саша Сантовац је пре неколико дана изјавио да за сада у градској власти нису разговарали на ову тему, али да ће се она наћи на тапету након летњих одмора. Ни у радију, такође, није било овог питања на дневном реду, мада је у питању судбина 29 запослених, колико их је ухлебљено у овој медијској кући.

Ово је комплексно питање не само за локалну самоуправу, већ за државу, јер се ради о медију који емитује програм на српском, мађарском, словачком, румунском и ромском језику. Радио је укључен и у значајан српскорумунски пројекат прекограничне сарадње "ЕУ медија бриџ", финансиран од стране Европске уније. У сваком случају заједнички се мора доћи до решења које ће бити позитивно и за локалну заједницу и за интерес запослених казао је директор ЈП "Радио Зрењанин" Горан Старчевић.

У локалном буџету је, иначе, за информисање у овој години планирано 30 милиона динара, од чега десетак милиона долази из Европе ради финасирања пројеката. Оно што тренутно брине запослене на радију јесте да ли ће се неко одазвати позиву Агенције за приватизацију и евентуално купити предузеће. Друга непознаница је да ли ће тај неко задржати 29 запослених што је, руку на срце, релативно велики број, имајући у виду да горепоменуте приватне радио станице послују са далеко мањим бројем радника ангажованих на неодређено време.

По подацима објављеним на сајту Агенције, просечна бруто зарада у ЈП "Радио Зрењанин" лане је била 65.796 динара, а нето 49.312 динара. Помножили се то са бројем радника, испадне да је месечно, само за плате, са припадајућим порезима и доприносима, потребно издвојити 1,9 милиона динара. Предочена је и старосна структура запослених, из које произилази да највише радника, њих десет, спада у групу имеђу 40 и 45 година старости, а деветоро њих између 50 и 55 година.  Није да не бринемо и да међу собом, онако неформално, не разговарамо о томе шта нас чека рекао нам је један од запослених у ЈП "Радио Зрењанин".

Свих ових година били смо сведоци пропасти бројних медија, али и других фирми након приватизације. Ми смо специфично предузеће и питање је шта ће бити са нама. У сваком случају, ако је држава одлучила да нас приватизује, а локална самоуправа то прихвати без поговора, не преостаје нам ништа друго него да чекамо и да се молимо да све прође у најбољем реду.

Није се одустало од продаје

Независно удружење новинара Србије позвало је у четвртак Агенцију за приватизацију да објасни зашто се одустало од продаје бројних регионалних и локалних медија. НУНС је саопштио да се на сајту Агенције, уз називе медијских кућа, појавила напомена "прекид приватизације".

Врло брзо огласила се и Агенција која је навела да није прекинула овај поступак.

„У питању је грешка на нашем сајту, будући да су поједини медији раније били у статусу прекида приватизације. Дакле, нема никаквих промена, 73 медија односно друштава чија је регистрована делатност информисање и комуникације и даље су обухваћена јавним позивом за прикупљање писама заинтересованости, који траје до 15. септембра", одговорила је Агенција за приватизацију. 

На списку за приватизацију налазе се, између осталих, регионалне и локалне телевизије у Војводини: РТВ Панчево, ТВ Аполо Нови Сад и РТВ Бачка Паланка, као и радио станице: Радио Суботица, Радио Бачка Бач, Радио Зрењанин, Радио Шид, Радио Нови Бечеј, ЈП Сечањ и ЈП Бачка Топола. НУНС је подсетио да је недавно усвојеним Законом о јавном информисању и медијима дефинисан излазак државе из медијског власништва, и прецизирао да ће приватизација медија бити завршена до 1. јула 2015. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси