Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава тренира строгоћу на Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2014.

Аутор: М. Н. С. Извор: Данас

Држава тренира строгоћу на Данасу

Иако запошљавање особа са инвалидитетом није значајније напредовало после доношења закона којим је уређено то питање, држава је добро профитирала наплаћујући месечне пенале од фирми које нису на своје спискове могле да ставе раднике из те категорије, или изричући казне у контролама где се глас и аргументи „кажњеника“ не чују.

И лист Данас био је на мети такве провере пословања, након које је изречена казна од пет милиона динара и то за период који није био „покривен“ папирима јер су запослени из ове категорије прикупљали потребну документацију.

Наиме, Данас је имао запослене који се сврставају у ову групу и ступањем закона на снагу било је потребно да се нимало једноставном, вишемесечном процедуром, која је подразумевала лекарске комисије, бројне налазе и решења, то формално правно и документује. За порезнике то није био никакав аргумент. А Данас није усамљен случај.

Део закона који обавезује послодавце да на сваких 50 запослених на списку имају и по једну особу са инвалидитетом, готово да је симболично утицао на њихово упошљавање и углавном је послужио за пуњење државне касе. Наиме, фирме које имају више од 20 радника, на које се ова обавеза односи, уколико немају могућности да упосле особу са инвалидитетом, дужне су, према првој верзији Закона, да сваког месеца уплаћују троструки износ минималне зараде у посебан фонд.

Касније, тај је износ смањен на један минималац. Унија послодаваца је још од усвајања закона указивала да је њиме држава своју обавезу социјалног збрињавања свалила на привреду, која је и иначе оптерећена и годинама се нада да ће се захватања смањити.

Пракса је показала да нема ни довољно особа са инвалидитетом које би могле да одговоре захтевима привреде, да многа предузећа немају услове да радно место учине физички доступним као и да многе делатности не могу да одговоре законској обавези јер су за рад у њима потребне високе физичке способности запослених, попут грађевине или агенција за обезбеђење. Али, све оне морају да плаћају пенале због тога, што је чист парафискални намет каже за Данас Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије. Он додаје да Унија годинама указује како је послодавцима пренето превише социјалног терета који би требало да буде државна брига, а да са друге стране администрација није у стању да обезбеди оно што јој је основни задатак једнаке услове привређ ивања за све на тржишту.

И даље је присутна пракса да инспекције „не силазе са врата“ уредно пријављеним фирмама, изричу казне и за најмање ситнице или чак само формалне недостатке, док оне које раде на црно или у сивој зони уопште не контролишу нити могу да пронађу модел како би их увели у легалне токове објашњава Атанацковић.

Селективно

Лист Данас је платио драстичну казну, али мене интересује да ли су са истом ревношћу порезници кажњавали фирме које годинама радницима не исплаћују зараде и не уплаћују доприносе, и да ли су код њих проверавали колико особа са инвалидитетом запошљавају каже Небојша Атанацковић.

Подстицаји бољи него казне

Нешто боље резултате постигла је Национална служба запошљавања, јер је успела да кроз програме подстицаја и надокнада за прилагођавање радних места, са своје евиденције од момента примене овог закона, у мају 2009, „скине“ 14.354 особе са инвалидитетом. Пре тога годишње се посредством НСЗ упошљавало 200 до 300 њих, али податак није поуздан јер је не мали број особа са инвалидитетом до радног места дошао по основу образовања и не користећи повластице, јер их у пре овог закона није ни било. Уз то, значајније се списак пријављених у реду за посао није смањио, јер су у међувремену пристизале нове генерације.

Број упослених особа са инвалидитетом кроз програме подстицаја НЗС

Период            Запослено

V-XII 2009         988

I-XII 2010        1.589

I-XII 2011        2.897

I-XII 2012        3.683

I-XII 2013        3.914

I-VII 2014        1.283

УКУПНО         14.354

На крају 2013. године на евиденцији Националне службе запошљавања била је 14.491 особа са инвалидитетом, а на крају прошлог месеца 15.619 лица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси