Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На продаји „Утва”, „Петрохемија”, „Врдник”, „Дневник холдинг”...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2014.

Аутор: В. Чворков Извор: Дневник

На продаји „Утва”, „Петрохемија”, „Врдник”, „Дневник холдинг”...

Агенција за приватизацију Србије објавила је јуче јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости инвеститора за приватизацију 502 предузећа. На списку су бројни некадашњи привредни гиганти који су у међувремену пали на ниске гране и претходних година нико није желео да их купи, али и бројна мала предузећа, од којих нису ретка ни она без запослених.

 

Међу најпознатијим компанијама које се нуде на продају су ПИК „Бечеј“, ПК „Београд“, Фабрика аутомобила „Прибој“, Метанолско-сирћетни комбинат „Кикинда“, панчевачки ХИП „Петрохемија“, фармацеутска компанија „Галеника“... 

Од великих фирми из Војводине ту су и панчевачке „Азотара” и „Утва”, сомборски „Борели”, „Хипол” из Оџака, „Вршачки виногради”... На списку је и велики број пољопривредних газдинстава, као што су „Бачка” из Сивца, „Граничар” из Гакова, „Дожа Ђерђ” из Бачке Тополе... 

Од великих компанија ту су „Галеника”, „Симпо”, „Јат техника”, „Јумко”, „Зорка”, „Прва петолетка”...

Интересантно је да се продаје и велики број медијских кућа, па су купцима понуђене и локалне радио и телевизијске станице и новине из готово свих градова у земљи. Ту су и неке од познатих издавачких кућа, попут „Дневник холдинга”, „Политике” А Д, „Завода за уџбенике”, „Просвете”... На списку су још и новосадско предузеће за производњу филмова „Тера филм”, врдничка бања „Термал”, ковински рудник, Фудбалски клуб „Рад”, Дворана београдског Дома синдиката... Највише понуђених фирми је из области прерађивачке индустрије (113), следе оне за поправку возила (83), информисање и комуникације (73), пољопривредних добара је 35...

Поменути позив упућен је на основу недавно усвојених измена Закона о приватизацији, а из Владе су претходних дана најавили нови велики приватизациони талас друштвених предузећа и у оних реструктурирању.

Како се наводи у позиву, у року од 45 дана након истека рока за достављање писама, Агенција ће Министарству привреде доставити предлоге модела и метода приватизације за свако појединачно предузеће. На основу предлога Агенције, донеће се одлука о моделу и методу приватизације, почетној цени и мерама за припрему и растерећење субјекта приватизације, наведено је у јавном позиву. По Закону о приватизацији, обавезан рок за приватизацију друштвеног капитала је до 31. децембра 2015. године.

Директорка Агенцијиног центра за приватизацију Ивана Ранковић Блажевић каже да би прво од тих предузећа могло бити продато већ до краја године. 

– Јавни позив траје 30 дана, до 15. септембра. Потенцијални купци у писму треба да наведу предузеће за које су заинтересовани, индикативну цену коју су спремни да плате за капитал и имовину, као и број радника које би запослили и инвестициони програм – рекла је Ивана Ранковић Блажевић. 

Она је подсетила на то да купци у поступку приватизације могу бити сва домаћа и страна правна лица и грађани, и да је могуће да се та лица удружују ради куповине или стратешког партнерства. С друге стране, купци не могу бити они који су раније учествовали у приватизацији а с њима су раскинути уговори или у том смислу имају неке неизвршене обавезе. 

Иначе, у позиву су објављени детаљни подаци за свако предузеће – финансијски извештаји, власничка структура, производни капацитети, историја приватизације, удаљеност фирми од саобраћајне инфраструктуре и слично. 

Катанац

Ивана Ранковић Блажевић каже да ће код предузећа која не буду имала заинтресоване купце Агенција за приватизацију покретати поступак стечаја и ликвидације. 
– То посебно односи на сва друштвена предузећа која не буду приватизована до краја 2015. године, као и на она која не обављају делатност, немају запослене, не праве билансе и практично не учествују на тржишту као правна лица – навела је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси