Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта повезује убиство Даде Вујасиновић и погибију радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2014.

Аутор: Јасмина Лукач Извор: Данас

Шта повезује убиство Даде Вујасиновић и погибију радника РТС-а

Београд - Постоји извесна туробна подударност у два случаја из мандата Комисије за истину о убијеним новинарима у истрази смрти Даде Вујасиновић и одговорности за погибију радника РТС током НАТО бомбардовања, а то је да је прво потребно доказати да је убиства било, односно да зграда телевизије није евакуисана намерно. Када је пре скоро две године покренута иницијатива да се формира Комисија, заступник породице Вујасиновић, адвокат Бранислав Тапушковић, за Данас је подсетио на дугу историју тог случаја.

 

Учествовао сам у поступку у коме смо 15 година "гурали" све док нисмо доказали дефинитивно да није реч о самоубиству, него о убиству, да су била два хица испаљена из пушке и да не понављамо већ све детаље који су познати јавности.

Кад смо коначно дефинисали да је реч о убиству, значи да надлежни органи треба убиство и да разреше, то је посао који треба врло озбиљно схватити и свака помоћ у томе је добродошла рекао је Тапушковић. Новинарка некадашњег утицајног магазина Дуга Дада Вујасиновић пронађена је мртва у априлу 1994. и случај је све до истраге 2009. вођен као самоубиство.

У међувремену, својеврсна борба породице и колега да се случај истражи до краја обележена је својеврсном форензичком одисејом, али и повременим "налазима" у јавности који су упућивали на могућа разрешења. У штампи су се повремено појављивали написи о томе да у заплењеним дневничким белешкама некадашњег команданта ВРС и хашког оптуженика Ратка Младића постоје сазнања "ко је убио Даду".

Или рецимо, годину дана пре формирања Комисије, у хрватској штампи је објављено да је у истрази убиства тинејџерке Антоније Билић осумњичени Драган Паравиња навео сличну тврдњу "да зна ко је убио Даду". Супервештачење треба прво да да одговор да ли је реч о самоубиству или убиству, али то значи и да се покрене питање одговорности оних који су утврдили да је реч о самоубиству.

Имали смо проблем са форензичким супервештачењем, али очекујемо и ту резултате и помаке, изјавио је за Данас Право Веран Матић, председник Комисије, одговарајући на питање да ли сада постоји конкретни помак у утврђивању истине. Резултати супервештачења форензичког Института у Хагу се очекују.

Као што је већ много пута објављено у серијама текстова и у документарним филмовима, породица Вујасиновићеве на своју иницијативу запечатила је и чувала део форензичких доказа, побијајући званичну верзију да је новинарка могла да из пушке одређеног калибра повуче окидач и пуца у себе.

Веран Матић је раније у изјави за Радио Слободну Европу децидно навео да постоје и нови нађени докази. "То су докази који су изгубљени из 1999. То су делови патроне од које је изгубила живот Дада Вујасиновић, онда папирни делови и делови такозване грамлије то је оно што је прикупљено после убиства 1994. године и што је требало да се чува у простору Криминалистичке полиције. Међутим, од 1999. није постојало сазнање где се налази. Пронашли су их полицајци у просторијама у којима се иначе чувају.

Према њиховом сведочењу, то је било забачено у неком делу у којем до сада нису могли да примете, да виде, и на тај начин су са већим бројем људи који су тражили успели да пронађу", рекао је тада Матић. Суморна подударност у проналажењу доказа до којих пре формирања Комисије није било могуће доћи, постоји и у случају погибије 16 радника РТС априла 1999.

Подсетићу да је ту било процесуирања (некадашњи директор РТС Драгољуб Милановић одслужио је затворску казну), али и на то да нису сви документи били познати. Практично, они су се налазили у домену војних служби безбедности, били су класификовани, и нису били доступни. Са променама у војним службама очекујемо да утврдимо да ли је постојала још нечија одговорност зато што зграда РТС није била евакуисана, истиче Веран Матић.

Према његовим речима, Безбедносноинформативна агенција дала је одговоре, али се и даље очекују одговори од Војнобезбедносне агенције. "Постоје индиције да је одређени фајл са документима на неко време "нестао", али верујемо да ћемо и о томе моћи да добијемо све одговоре", сматра председник Комисије.

Антрфиле: ИНИЦИЈАТИВА У ЊУЈОРКУ

Веран Матић подсећа да је поднео иницијативу представницима Комитета за заштиту новинара са седиштем у Њујорку, да се 16 убијених колега РТС најзад уведу у светски регистар убијених медијских радника, који води та организација. „Постоје спорења о овом случају и добио сам уверавања да ће ова иницијатива наше Комисије бити озбиљно размотрена. А ја се надам и усвојена, јер не видим да постоје било какви рационални разлози да буде другачије“, истиче он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси