Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о јавном информисању дозволио СББу и другим кабловским оператерима да оснивају своје медијске куће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2014. Нови медијски закони отворили врата телевизији Н1

Аутор: Ј. Попадић Извор: Политика

Закон о јавном информисању дозволио СББу и другим кабловским оператерима да оснивају своје медијске куће

Закон о јавном информисању дозволио СББу и другим кабловским оператерима да оснивају своје медијске куће Већ на јесен би могао да почне да се емитује програм америчке телевизије Н1, чији је партнер СиЕнЕн, а у власништву је „Јунајтед групе”( као и кабловски оператер СББ).

 

Већински удео у власништву ове компаније има Фонд ККР, једна од три највеће америчке инвестиционе компаније. Сет медијских закона усвојених у Скупштини Србије у суботу отворио је врата новој телевизији, јер је омогућио власницима кабловских оператера да имају своје медијске куће и емитују њихов програм.

Иако нико не зна како изгледа коначна верзија нових медијских закона, незванично сазнајемо да посланици нису имали примедбе на законске одредбе које омогућују власницима кабловских оператера оснивање телевизијских станица. Формалноправно сада је битно само да су у питању два одвојена правна лица, тачније две фирме. Иако нико неће да се изјасни да ли је инвестициони фонд (ККР) имао утицај на српске медијске законе, могло би се закључити да је лоби ове компаније успешно одрадио свој посао.

Чињеница је да је законска одредба која дозвољава власницима кабловских оператера оснивање медија додата након што је закон последњи пут послат на увид Европској комисији. Новинарска удружења протестовала су месецима, јер нису имала увид у предлоге медијских закона, па се може закључити да бриселски „стручњаци” имају већи утицај на српске законе него еснафска удружења. Јасно је да су у игри велики интереси америчке телевизије и фонда који долазе на Балкан и који су, осим српског СББа, недавно преузели „Телемах” у Словенији и Босни и Херцеговини, као и „Тотал ТВ”, чији се сигнал види у шест земаља бивше Југославије.

Тако су постали већински власници овог бизниса на регионалном нивоу. Телевизија Н1 требало би да има три регионална центра, у Београду, Загребу и Сарајеву. Заштитно лице телевизије биће Југослав Ћосић, бивши новинар Б 92, а сада програмски директор ове телевизије за Србију.

Новинари телевизије Н1 увелико иду на догађаје, снимају прилоге који се могу одгледати на њиховом сајту. Како незванично сазнајемо, врло је могуће да ће они у1082 ęоји имају дигитални сигнал овог оператера, од сада под бројем један имати меморисан сигнал телевизије Н1. На челу америчког фонда ККР налази се Дејвид Петреус, некадашњи командант међународних снага у Авганистану, а доскорашњи шеф америчке ЦИА, који је са функције отишао након секс скандала.

Да су оператери добили нова овлашћења може да се закључити тек пажљивим читањем два медијска закона (о јавном информисању и медијима и о електронским медијима). Али, неупућен читалац неће то лако пронаћи. У Закону о електронским медијима наведено је да „оператер електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских садржаја је лице које обавља, или је овлашћено да обавља, електронску комуникациону услугу дистрибуције медијских садржаја”, па се стиче утисак да је то његово једино право и обавеза.

Ипак, у Закону о јавном информисању и медијима наведено је да оснивачи медијских кућа могу да дистрибуирају садржај преко повезаног правног лица. Овакав сценарио иде наруку и „Телекому” који је основао један од популарнијих спортских канала под називом Арена спорт.

Упућени тврде да је европско искуство указало да кабловски оператери не би требало да производе програм, јер може доћи до злоупотребе, сукоба и фаворизовања одређених интереса, као и угрожавања технолошке неутралности, прописане Законом о електронским комуникацијама.

У јавности доста критиковани, али ипак доста бољи од досадашњих, нови медијски закони отворили су могућност да једна компанија има у власништву неколико медија, али под условом да удео у аудиторијуму није преко 35 одсто. Тако да грчки инвестициони фонд више неће морати да крије своје власништво у две телевизије с националном фреквенцијом - Б 92 и ТВ Прва .

Коментари (1)

Остави коментар
уто

05.08.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:27

Povezano pravno lice

Prema clanu 4. tacka 8. i 8a. jos vazeceg Zakona o radiodifuziji, radiodifuzna organizacija ("emiter") obavlja kako delatnost proizvodnje tako i emitovanja (distribucije) radio i TV programa.

U Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koji je preko Vladine kancelarije za evropske integracije poslat na analizu u Evropsku komisiju u Briselu (2014-03-05) u clanu 46. stav 2. glasio je:"Izdavač medija ne može se istovremeno baviti i distribucijom medije."

Medjutim, u Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima u clanu 46 stav 2. glasi: "Lice koje se pored delatnosti izdavača medija, bavi i distribucijom medijskih sadržaja, dužno je da delatnost izdavača medija obavlja preko povezanog pravnog lica."

Valja naglasiti da razdvajanje proizvodnje i emitovanja, odnosno distribucije programa nije jasno reseno u novim medijskim zakonima. To ce postati evidentno prilikom konacnog prelaska sa analogne na digitalnu TV (jer, radiio programi se i dalje emituju u analognoj tehnici!).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси