Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мишчевић: Нисмо изненађени извештајем ЕК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2014.

Аутор: Б.Ч. Извор: Политика

Мишчевић: Нисмо изненађени извештајем ЕК

Шефица преговарачког тима Србије у приступним преговорима са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да извештаји Европске комисије о скринингу у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права, нису никакво изненађење, будући да су и настали на основу информација о стању у овој области које је доставила српска администрација.

  „Они нас нису изненадили, зато што говоре о ситуацији у каквој јесмо или смо били у фебруару и марту, у тренутку када су ови извештаји закључивани. Ми смо ти од којих је Европска комисија добила све информације, зато што желимо да имају право стање ствари у Србији, будући да нам је потребна помоћ како би се то стање ствари променило у складу са препорукама које јесу добра пракса и стандарди ЕУ”, изјавила је Мишчевићева новинарима, а пренео Танјуг.

Следећи корак је, према њеним речима, израда акционих планова, када ће српска страна најавити како ће исправити мањкавости које постоје у овом моменту, и они ће у првој верзији бити представљени Бриселу у септембру. Акциони планови ће, како је објаснила, дати одговоре на питања како ће се препоруке ЕУ спровести, колико ће Србију то коштати и ко ће за то бити одговоран.

„Промена Устава у овом сегменту није стављена као јасан услов за отварање поглавља, али неопходно је да се у план стави када ће до тога доћи. Министарство правде има радну групу која са Европском комисијом пролази кроз сва питања која је неопходно променити у Уставу”, рекла је Тања Мишчевић, која је о томе говорила на конститутивној седници радне групе Националног конвента о ЕУ за преговарачко поглавље 23, на којој се окупио велики број представника заинтересованих невладиних организација.

У извештају ЕК највише се критикује борба против корупције, јер „корупција у Србији преовлађује у многим областима јавног живота и наставља да буде узрок забринутости”. Истовремено, корупција је означена и као „најпроблематичнији фактор за пословање”. Б. Чпајак

 

Антрфиле: Шта ЕК тражи од Србије

• Борба против корупције треба да постане приоритет и да држава прошири политичку и институционалну борбу против те појаве. •Обезбедити пуну примену Закона о контроли финансирања политичких партија и предизборних кампања. • Наћи адекватна законска и институционална решења за ефикасно решавање случајева незаконитог богаћења. • Деполитизовати државну администрацију, да ојача јавност њеног рада и интегритет кроз јачање унутрашње контроле и тела за ревизију. • Ефикасно истражити све оптужбе о корупцији током приватизације и обезбедити пуну транспарентност и одговорност. • Председници судова, тужиоци треба да буду „независни и лишени политичког утицаја” и да остану „под одговорношћу Високог савета судства ВСС и Државног већа тужилаца ДВТ”. • Донети антидискриминационе стратегије са акционим планом, а посебан фокус би требало да буде на окончању дискриминације ЛГБТ популације. • Обезбеди заштиту новинара од насиља и претњи преко ефикасних истрага и строгог кажњавања напада у прошлости.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси