Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Богојевић: Приватизација Радио Србобрана неуспешна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Богојевић: Приватизација Радио Србобрана неуспешна

Председник Скупштине Општине Србобран Жељко Богојевић изјавио је данас да приватизација Радио Србобрана ни изблиза није тако успешна као што су то поједини посланици Републичке Скупштине износили у својим излагањима током расправе о предложеном сету медијских закона.

 

Богојевић је, у саопштењу за јавност, нагласио да пре свега жели да подржи предлог закона о медијима и приватизацију локалних медија које је Парламенту упутила Влада Србије, истакавши да сматра да свака општина треба да подржи информисање грађана који у њој живе, јер, како је рекао, правовремено и истинито информисање предуслов демократије.

"Начин на који је овим законом дефинисано како општине треба да подрже рад медија, а то је пројектно финансирање, сматрам једино исправним, јер тако неће бити привилегованих, нечијих миљеника, већ ће се подршка пружати најбољима", рекао је Богојевић додајући да се слаже и са предлогом да све локалне самоуправе из буџета годишње издвоје два процента за пројектно финансирање локалних медија.

Осврћући се на рад локалног Радио Србобрана, Богојевић у саопштењу наводи да су током расправе о поменутим законима неки посланици, "да ли из незнања или неког другог разлога" као пример добре приватизације у медијима истицали ту радио станицу.

"Таква тврдња је потпуно у супротности са реалним стањем. Радио Србобран је приватизован 2007.године, од тада се бесправно налази у 260 метара квадратних пословног простора за који не плаћа закуп, а који припада општини Србобран", истиче Богојевић.

Он је нагласио да је тај радио док је његов власник била локална самоуправа имао 12 стално запослених радника, а да је данас то породична фирма у којој је од тадашњих запослених остао само Ивица Шмит који је и приватизовао ту радио станицу, док су сви остали запослени у међувремену напустили фирму, добили отказе, а неки су и "судским путем морали да дођу до својих зарада".

"У последње две године, због неизмирених обавеза, текући рачун Радио Србобрана је у блокади 489 дана и уопште ми није јасно на који начин нека фирма може легално да послује, а да јој је готово две године текући рачун у блокади", пита се Богојевић.

Он у свом саопштењу истиче да је "потпуно неразумљиво да општина распише конкурс за суфинансирање пројеката локалних медија, а да се Радио Србобран не појави на том конкурсу и да власник тог медија тражи да општина на рачун радија директно пребаци три милиона динара годишње".

"Дакле, потпуно је нетачно да се овде ради о успешном примеру приватизације једног локалног медија. Радио који су 1968.године из општинског буџета направили и деценијама финансирали грађани општине Србобран и који је један од најстаријих локалних радија у Војводини, више ретко ко назива Радио Србобраном", каже председник СО Србобран на крају свог саопштења и констатује да приватизација Радио Србобрана ником ништа доброг није донела осим ономе ко га је приватизовао и његовој породици.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси