Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сејдиновић: Монопол Савета над мањинским информисањем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2014.

Извор: НДНВ

Сејдиновић: Монопол Савета над мањинским информисањем

Председник Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић упозорио је данас да ће према предлогу медијских закона Србије национални савети мањина добити политички монопол над информисањем на мањинским језицима, што је, према његовим речима, „веома забрињавајуће и неприхватљиво“.

 

Како је Сејдиновић рекао за агенцију Бета, из предлога Закона о јавном информисању и медијима, избачени су делови који би медијима основаним од стране Националних савета мањина, била гарантована аутономија уређивачке политике.

Он је казао да су ови делови нестали из предлога тог закона, а налазили су се у појединим верзијама нацрта.

„Ти ставови који су предвиђали јасан механизам избора управљачких тела и уредника мањинских медија замењени су формулацијом која не значи ништа и омогућава директну политичку контролу над мањинским медијима“, рекао је Сејдиновић.

Додао је да је у тај закон у међувремену већ уврштена одредба да ће национални савети давати своје мисљење на конкурсима за информисање, који ће бити расписивани на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

Скренуо је пажњу и на излагање посланика Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинта Пастора током расправе о законима, у којем је најавио да ће та странка поднети амандман на Закон о јавним медијским сервисима, по којем ће се тражити мишљење националних савета за избор одговорних уредника мањинских програма на јавним сервисима.

„Тиме се подрива и аутономија јавних сервиса дефинисана законом“, рекао је Сејдиновић уочи сутрашње распарве о амандманима на предлоге сета медијских закона у Скупштини Србије.

Он је упозорио је и да је Пастор у излагању током седнице Скупштине рекао да је договорено да ће већина подржати амандман СВМ-а на предлог Закона о јавним медијским сервисима, те да је због тога “задовољан сарадњом”.

“Када се све сабере, јасно је да неће постојати информисање на мањинским језицима које неће бити под контролом националних савета, што је веома опасно”, казао је Сејдиновић.

У Скупштини Србије сутра ће бити одржана расправа о амандманима на предлоге сета медијских закона Србије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси