Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт позвала на измирење дугова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2014.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Власт позвала на измирење дугова

Представници владајуће коалиције у српском парламенту поручили су јуче да ће сви грађани Србије који нису плаћали РТВ претплату то морати да учине, а из Коморе извршитеља поручују да је могућа принудна наплата дуга од скоро два милиона људи, али да је неизвесно да ли ће до тога и доћи.

Уколико буде усвојен сет медијских закона, претплата ће бити укинута од августа па до 2016. године, када ће се претплата вратити у форми таксе.

О формама наплате дугова се још увек преговара, а помиње се могућност плаћања у 18 рата, али и ангаж овање принудних извршитеља.

Зоран Бабић, шеф посланичког клуба СНС, сматра да код нас влада менталитет који предност даје увек другом решењу. Већ дуго се води полемика о томе да ли да се плаћа претплата или не. Сада када се укида, поставља се питање због чега се укида. Њено укидање је у свом експозеу најавио Александар Вучић и то обећање је испуњено. Много важније је да ће се овим медијским законима успоставити транспарентна власничка структура у медијима, каже Бабић.

Дијана Вукомановић из СПС наводи да дугови према јавном сервису треба да се плате, али не жели да коментарише пре него што се подзаконским актом не утврди начин на који ће се измирити потраживања.

Плаћањем пореза и такси ми плаћамо просвећено друштво. Морамо да имамо чврст јавни сервис који ће да штити јавне интересе. Да би то био у стању, њему не сме тржиште да диктира садржај, сматра Дијана Вукомановић.

Према речима Зорана Живковића, председника опозиционе Нове странке, претплата не гарантује никакву независност и стога је не треба ни враћати 2016. године. Јавни сервис се до сада финансирао претплатом па је све време био под контролом, раније Тадића, а сада Вучића. Највеће критике на рачун власти са јавног сервиса могле су да се чују од 2001. до 2004. године када су били финансирани из буџета, наводи Живковић.

Он додаје да он сам није никад плаћао претплату, између осталог, јер се на тај начин остали емитери, који послују по комерцијалним правилима, стављају у неправедан положај.

Извршитељи: Могуће наплатити дуг

Светлана Манић из Коморе извршитеља објашњава за Данас да је изводљив сценарио да се принудно наплате дугови од скоро два милиона људи, али да је неизвесно да ли ће до тога и доћи. Она наводи да се наплата дугова за ТВ претплату технички не разликује од наплате дугова за било коју комуналну услугу.

„Потражилац подноси захтев извршитељима да наплати дуговања. Извршитељ проверава валидност захтева и ако утврди да је захтев у реду наступа спровођење. Дужник има опцију да сам плати дуг, али ако то не учини саставља се списак његове имовине, висине примања, утврђује се да ли је у радном односу или не. Са тим прикупљеним информацијама може да се спроводи принудна наплата дуга“, објашњава Светлана Манић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

01.08.

2014.

mirjana [нерегистровани] у 12:21

Sta hoce poslanici

Kako nije sramota sve te poslanike. Sednica tece a njih je sve manje u sali. I jos dele lekcije gradjanstvu. Jadno je to i tuzno

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси