Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аутоцензура, цензура и таблоидизација изазови у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Извор: Бета

Аутоцензура, цензура и таблоидизација изазови у Србији

Аутоцензура, цензура и таблоидизација су неки од највећих изазова и проблема за медије у Србији, указали су учесници данашњег скупа "Критичка јавност и притисци на медије у Србији" и рекли да очекују да нови медијски закони унапреде положај новинара.

 

На скупу у београдском Медија центру је представљен сајт "Цензоловка" Фондације Славко Ћурувија уз подршку Амбасаде Аустралије, који се бави слободом медија, а амбасадорка Аустралије Џулија Фин је рекла да се "нада да нови медијски закони у Србији неће жбити само списак жеља".

И директор агенције Фонет Зоран Секулић је рекао да је "питање како ће се примењивати" нови медијски закони чије се усвајање ускоро очекује, иако он сматра да су ти прописи напредак, без обзира на неке замерке.

Секулић је оценио да су аутоцензура и новинарска храброст питање и проблем самих медија јер неки од њих без икаквих притисака И условљавања одлучују да нешто не објаве и прећуте.

Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник нишког интернет портала Јужне вести, рекао је да локални медији највећи проблем имају с тим ссто их финасирају управо оне јавне службе о којима би
требало слободно да пишу.

"Две трећине новца локални медији добијају из јавних буџета, од градских предузећа. Новац се дели без икаквих критеријума, па и уз тајне уговоре", казао је Благојевић.

Главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда Ђорђе Влајић рекао је да највећу опасност по слободу медија представља то што медији прате интерес својих клијената, а то је велика опасност за новинарство.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси