Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Транспарентност" предлаже амандмане на Закон о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Извор: Танјуг

"Транспарентност" предлаже амандмане на Закон о медијима

Транспарентност Србије предложила је данас амандмане на Предлог закона о јавном информисању и медијима, позивајајући посланике да их искористе, чиме би се, како оцењују, обезбедио бољи увид у изворе финансирања медија.

 

Амандмани, на укупно 12 чланова Предлога закона који је у скупштинској процедури, послати су свим посланичким групама, а из "Транспарентности" наводе да их посланици могу користити као своје, у истом или измењеном облику.

Како наводе у "Транспарентности", амандмани се углавном односе на питања у вези са борбом против корупције, мада се предлажу и измене Закона које се односе на друга питања.

Програмски директор "Транспарентности" Немања Ненадић рекао је Танјугу да предложене измене предвиђају јавност извора финансирања медија и тичу се могућих утицаја на уређивачку политику.

"Најбитнија ствар због које смо предложили амандмане тиче се могућих утицаја на уређивачку политику, који произилазе, не из самог власништва и државног финансирања, већ из околности да неки издавач има доминантно финансирање из једног извора или значајне позајмице и поклоне који му омогућавају рад, а то би требало да буде познато као и подаци о власничкој структури и о финансирању из буџета и других јавних извора", рекао је Ненадић.

Ненадић је навео да се обезбеђивањем пуне транспарентности власништва над издавачима медија, неће решити суштински проблеми јер, како је додао, неко може да отвори фирму са скромним капиталом, а да се након тога медиј финансира из других извора који остају скривени.

"Очигледно је да ти други канали финансирања могу једнако лоше да се одразе на утицај и уређивачку политику и није ствар у томе да се било шта забрани, већ да корисници медијских услуга знају и те информације", сматра Ненадић.

Он је рекао да се други сет амандмана тиче доделе новца за финансирање медија на конкурсима и ван њих, а да је "Транспарентност" предложила да се подаци о томе објављују на интернет страници органа који додељује средства.

"Транспарентност" је, додао је Ненадић, предложила и да се у дефиницију јавног интереса која се остварује кроз финансирање медија, укључе и одредбе у вези са борбом против корупије и за постизање одговорне власти, праћење токова буџетског новца...

"Било би од велике користи да се као једна од ствари које ће бити финансиране из буџета предвиди и подстицање интересовања грађана за рад државних органа, за квалитет услуга које пружају и начине на који располажу јавним средсвима, јер то није изричито наведено у Предлогу закона", рекао је Ненадић.

Он је додао и да су предложени амандмани на трагу Нацрта Закона о транспарентности медијског власништва који је писан 2008. године, али и још увек важеће државне Медијске стратегије из 2011. године и Извештаја о медијима који је пре неколико година објавио владин Савет за борбу против корупције.

Како су навели у "Транспарентности", скоро сви предложени амандмани били су достављени ресорном министарству у склопу јавне расправе о нацрту наведеног закона која је одржана почетком 2013. године. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси