Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Луначек: Новинари да раде без страха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Извор: Бета

Луначек: Новинари да раде без страха

Улрике Луначек тражи да се истраживачким новинарима који раде теме корупције на високом нивоу дозволи да раде свој посао без страха од насиља и застрашивања.

 

Недавно објављен извјештај "Добитници и губитници: Ко профитира од корупције високог нивоа у енергетском сектору југоисточне Европе?" - у којем је чланица и потпредседница Европског парламента Улрике Луначек писала предговор за управо издато штампано издање - фокусирала је пажњу на корупцију високог нивоа у енергетском сектору југоисточне Европе.

"Студије представиљене у овом извештају показују да су плодови инвестиција велики, а исто тако и искушења", пише Луначек.

Једна од студија случаја у извештају се бави такозваним "ефектом санадеризације". Хрватска, нова чланица Европске уније, истражила је и осудила бившег премијера Иву Санадера због примања мита од фирми у Мађарској и Аустрији у износу већем од 10 милиона евра. Према Луначековој, "то показује да корупција на високом нивоу не познаје границе, и да се против ње подједнако озбиљно морају борити озбиљно земље чланице ЕУ и као земље кандидати".

Нажалост - како показују и многе студије случаја - новинари који су довољно храбри да суоче снажне фигуре у друштву, попут Бранкице Станковић из Инсајдера Б92 (Србија), Арбане Ђара из Зери (Косово) и Леиле Бичакчић из Центра за истраживачко новинарство (БиХ), су биле под притиском, угрожене и малтретиране или чак тужене зато што су једноставно покушавале разоткрити неправилности.

Луначек је такође нагласила важност да се истраживачким новинарима дозволи да раде свој посао без опструкције. "ЕУ промовише слободу изражавања у свом дијалогу са земљама проширења и подржава изузетност у истраживачком новинарству, од којих се неки се налазе у овом извештају. Кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ морају обезбедити новинарима да обављају свој посао без страха од насиља и застрашивања."

Према Регионалној енергетској стратегији коју је развила Енергетска заједница у 2012. години, у наредној деценији се у југоисточној Европи очекује готово 30 милијарди евра инвестиција.

"Ово је и прилика и велики тест основних вредности на којима је саздана ЕУ: демократији, владавини права и поштовању основних људских права", наводи Луначек. "То је до политичких лидера, а и грађанског друштва, да граде енергетски сектор који не трује животну средину кроз онечишћења, а ни владе кроз корупцију."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси