Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Строжа контрола новца за РТС и РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Извор: Б92

Строжа контрола новца за РТС и РТВ

Из владе поручују да ће нова законска решења у области медија на транспарентан начин уредити медијску сцену, у складу с европском праксом.

Сет медијских закона, које је јуче усвојила Влада Србије, наћи ће се у среду пред посланицима.

После 11 година паузе предложени су нови закони. Држава више неће имати медије којима управља, а министар културе и информисања Иван Тасовац каже да ће грађани добити знатно боље и квалитетније информисање.

"Ту је једна од кључних ствари да држава излази из власништва у медијима, при томе са тачно ограниченим роком до када то мора да се уради, а то је 1. јули 2015. године", каже Тасовац. 

Поред повлачења државе из медија, укида се и претплата за јавне сервисе. Ипак, грађани ће од 1. јануара 2016. године наставити да дају новац, тако што ће уплаћивати око 500 динара као таксу за Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине. 

"То је једна врста државне помоћи, и у том смислу пошто је то новац пореских обвезника и новац свих нас, уграђени су много строжи механизми од оних који су раније постојали контроле трошења новца и одговорности за трошење тог новца", каже Слободан Кремењак, члан Радне групе за закон о медијима. 

Нов предлог Закона о јавним медијским сервисима промовисе начела истинитог и непристрасног информисања и забрану цензуре. Уредник Првог програма Радио Београда Ђорђе Влајић казе да ће се то да ли влада жели да контролише јавни сервис видети већ према томе да ли је проток новца из буџета ка њима несметан. 

"У овом закону, према ономе како смо га протумачили, за сада не видим да су уграђени механизми који би контролом утрошка буџетских средстава и механизмом пласмана новца из буџета ка јавним сервисима, створили ове препреке које би јавни сервис довели у подређену позицију у односу на владу", каже Влајић.

Убудуће би јавност требало у потпуности да буде упозната са власничком структуром медија, пошто ће моћи да се сазна ко су људи који имају по више од пет одсто удела у неком медију. 

"У Србији је до сада било нејасно власништво Није се знало, или се нагађало, било је скривено ко стоји иза ког медија. Када овај закон, ако буде доследно примењен, то ће допринети висем степену демократичности и стабилности медијске сцене у Србији", каже Влајић. 

У Тањугу и Студију Б, који су и даље у власништву државе, а требало би да буду приватизовани, нису сада желели да коментаришу нова законска решења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси