Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  IREX: Медијима у Србији прете стагнација или погоршање ситуације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2014.

Извор: Танјуг

IREX: Медијима у Србији прете стагнација или погоршање ситуације

Медијима у Србији прете стагнација или погоршање независности, професионализма и економске одрживости, уз видљив тренд таблоидизације, оцењено је данас на представљању резултата истраживања међународног Индекса одрживости медија (MSI) за Србију у 2013. У истраживању, које међународна невладина организација "IREX ProMedia" спроводи од 2001. и у ком оцењује медијску ситуацију у 80 земаља, анализирано је пет индикатора - слобода говора, професионални новинарски стандарди, економска самодовољност медија, транспарентност извора и медијске институције.

 

Када је реч о слободи говора, резултати показују да је у Србији остварен известан напредак у протеклој години, на шта су пре свега утицали "он лине" медији, али да слобода говора још није потпуна.

Пословна одрживост медија нижа је него 2001. године када је почео развој демократског система, а нарочито је погоршана после 2008. године услед економске кризе.

Слична је и ситуација са професионалним новинарским стандардима, који, након почетног напретка у време доношења либералних медијских закона 2002. и 2003. године, имају тенденцију опадања, наведено је у извештају.

За медије изгубљено 14 година

Горан Цетинић, организатор истраживања, истакао је да је "узлазни тренд у медијима" трајао првих неколико година после демократских промена и поклапао се са настојањем тадашње власти да демократизује медијски простор.

- После 2003. године дошло је до вишегодишње стагнације, док је након 2008. дошло до перманентног погоршавања ситуације у медијима. Тако да бисмо могли отворено да кажемо да је 14 година за медије изгубљено - оценио је Цетинић.

Према његовим речима, захваљујући институцији Повереника за информације од јавног значаја, доступност информацији је побољшана, али и тај индикатор прати опадајући тренд од 2012. године.
 
Кад је реч о медијским институцијама, Цетинић је истакао да скоро да не постоји један синдикат запослених у медијима који би на адекватан начин заштитио њихова права.

Непотребне полемике с политичарима

 Према његовом мишљењу, и даље су највећи проблеми медија прејак утицај власти на уређивачку политику, избегавање политике да цивилизовано уреди медијски сектор и злоупотреба лошег економског положаја медија.

- Полемике са политичарима су непотребне. Новинари би морали више пажње да усмере на две институције које су најзначајније за одрживост медијског сектора, а то су Министарство културе и информисања и Републичка радиодифузна агенција, јер је потребно појачати притисак на њих у креирању медијске регулативе - истакао је Цетинић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси