Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС о важности слободе изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

ОЕБС о важности слободе изражавања

Слобода изражавања је основа демократије и чланице ОЕБС морају да раде на њеном унапређењу, оцењено је на заседању ОЕБС-а о људским правима у Бечу.

Састанак, у организацији Швајцарске као председавајуће организације, представнице за слободу медија и Канцеларије за демократске институције и људска права, ове године окупио је представнике влада и цивилног друштва из 57 земаља чланица ОЕБС, саопштила је ова организација.

Главна тема скупа су права и одговорности које проистичу из права на слободу изражавања, а у његовом раду учествује висока комесарка УН за људска права Нави Пилај. 

Она је поручила да ускраћивање права на слободу изражавање и мишљење подрива развој и поштовање свих других основних права, укључујући грађанска, културна, економска, друштвена и политичка права, као и право на развој. 

Председавајући сталног савета ОЕБС амбасадор Томас Гремингер истакао је да је слобода изражавања кључна за свако демократско друштво. 

"Могућност отворене дискусије о осетљивим питањима, изражавање критичких ставова или постављање непријатних питања за владајуће политичке партије основни су аспекти слободе изражавања", рекао је он и додао да то чини основну разлику између плуралистичког демократског друштва и тоталитарног или диктаторског режима. 

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић је оценила да је недостатак политичке воље главна препрека за потпуну примену принципа ОЕБС. 

"Питање је да ли су чланице ОЕБС постигле напредак од оснивања ове организације 1975. године да осигурају слободно изражавање мишљења - без страха или последица", запитала је она. 

"Неки значајни кораци су предузети, али сматрам да се сви слажемо да смо у многим чланицама ОЕБС више светлосних година далеко од живота у друштвима у којима су ти племенити принципи део људске свакодневнице. То мора да се промени", поручила је Мијатовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси