Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ућуткивање интернета на турски начин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2014.

Аутор: Немања Рујевић, Мартин Родевиг Извор: Б92

Ућуткивање интернета на турски начин

Тренутно је у Турској блокирано 45.000 интернет страница. Цензурисане су порнографске странице, странице уметника, музичара, новинара... Турска интернет заједница покушава да се одбрани – без већег успеха.

Маскирана особа циља својом праћком на посетиоца – срећом се ради само о графиту у канцеларији турског хакерског удружења Алтернатиф Билиşим. Шарена субкултурна сцена младих ту је окружена сивим бетоном истамбулске пословне четврти. Хацкерспаце – тако активисти називају своје просторије и њих није лако наћи. Оне се налазе у азијском делу града, у Кадıкју, кварту у којем живи и ради истамбулски средњи слој – тамо ће туристи тешко залутати.

Иза Ирака и Кине

Алтернатиф Билиşим у преводу значи нешто као алтернативна комуникација. У удружењу су се окупили компјутерски стручњаци, студенти и професори. Али Риза Келеш је програмер и од првога дана члан удружења. „Ми се не сматрамо хакерима, а још мање државним непријатељима. Ми смо организација која се залаже за грађанска права, за дигитална права грађана и боримо се против све већег надзора интернета у Турској“, каже он. Али то је готово безизгледна борба.

На листи медијских слобода Репортера без граница, Турска је на 154. од укупно 180 места, иза Ирака и Кине. Један од разлога за то је нови, далекосежни закон о интернету који је ступио на снагу у марту 2014. Он дозвољава турском надзорном телу за телекомуникације (ТИБ) да без судског налога блокира странице са садржајима који су „штетни, сексуално провокативни, који величају насиље и који су увредљиви“ – ради се о врло растегљивом параграфу.

„Не знамо чак ни колико је тачно страница блокирано. Пре су постојале судске одлуке на основу којих је нека страница блокирана и оне су биле доступне јавности. Данас се све догађа без знања јавности па можемо само процењивати о којој се бројци ради“, каже Али Риза Келеш. На страници www.енгеллиwеб.цом излистане су све странице за које се зна да су некада биле блокиране. На тој листи се поред страница с порнографским садржајем, блогова и информативних портала налазе и популарни тешкаши попут Гоогла, Тwиттера, Yоутубеа…

Диктаторске методе

Чланови удружења Алтернатиф Билиşим делују резигнирано када говоре о могућностима борбе против строгог надзора интернета. Шта можемо учинити, питају се. Прошле године су у целој земљи одржавали конференције и учествовали у организовању протеста како би привукли пажњу јавности на опасност од пооштрења закона о интернету – без успеха. На својој интернет страници показују како се легалним путем може избећи цензура, рецимо помоћу мрежа за анонимизацију као што је Тор или преко посебних сервера у иностранству. Али те мере су компликоване – Алтернатиф Билиşим не може да допре до широких маса, пише Дојче веле.

Али Риза Келеш је песимиста у погледу слободе интернета у Турској

Активисте за слободу интернета још више боли што морају гледати како влада – а при том је Турска формално демократска правна држава – успева тако снажно да контролише мрежу. Како не располаже средствима класичне диктатуре, посеже за денунцијацијом. „Хиљаде добровољаца помажу влади у проналажењу критичних садржаја на интернету“, тврди Али Риза Келеш: „Знам и да је влада – а посебно владајућа странка АКП – ангажовала агенције за социјалне медије да надгледају мрежу.“

Страх од репризе парка Гези

Цензура интернета пројект је исламистичко-конзервативне владајуће странке АКП. Повод за њу су били протести око парка Гези које су традиционални, конвенционални медији у почетку игнорисали. Становништво се стога информисало преко друштвених мрежа као што су Тwиттер и Фацебооки по први пут је довело владу у озбиљне проблеме. Нови закон о интернету би требало да спречи да се то понови.

Свака критика владе сада значи кршење права владајућих. Већ би и виц или нека погрешно схваћена изјава могли бити довољни за забрану. Правник и стручњак за интернет Јаман Акдениз с истамбулског универзитета Билги говори о овим мерама као о цензури Орвеловских размера. Али Риза Келеш ситуацију у Турској описује овим речима: „Пре си знао када је нека страница била блокирана и знао си шта је разлог. Данас се цензуришу странице и сви се питају: зашто баш ове?“

У августу се у Турској одржавају председнички избори. Чланови Алтернатиф Билиşима страхују од најгорег – да премијер Ердоган постане председник и тако зацементира своју власт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси