Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како се разговара са Оебсом?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2014.

Аутор: Зоран Бојовић Извор: Политика

Како се разговара са Оебсом?

,,Са Оебсом се на тај начин не разговара. Можете се слагати или не са нечијим ставом и мишљењем и то изразити, али ту треба стати”, став је социолога др Јова Бакића. Дакле, премијер може да проговори само једном, и ни реч више. Илити, пред Оебсом језик за зубе, а памет у главу, Вучићу!

„Када Оебс стави такву примедбу, то је ствар за озбиљан разговор”, сматра Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику. Она замера премијеру што не користи тзв. дипломатски језик. Чињенице које премијер тражи од Оебса, Јоксимовићева не помиње.

„Оебс је суштински у праву када је реч о притисцима на медије, а чак и да није у праву, језик Александра Вучића асоцира на најцрњу реторику из радикалских дана”, закључио је политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Елем, за Вукадиновића премијер је крив, чак и ако говори истину, тј. чак и ако Оебс не говори истину.

Када се ова три става сажму у једну реченицу она би могла да гласи: С Оебсом се не расправља, јер ако велики Оебс и лаже, онај који говори истину није у праву, јер велики Оебс је велики Оебс, и тачка!

Ако је тако, а јесте, онда је Оебс један од представника западног тоталитаризма. А шта су они који оправдавају беспоговорност Оебсу? Верници тоталитаризма.

Да ли су лепо понашање, језик дипломатије и помињање речи као што су ,,истина” и ,,лаж” главне тачке оптужнице против премијера Србије? Не.

Опростили би представници Запада премијеру и то што неће да отворено подржи присталице западног тоталитаризма са трга Мајдан у Кијеву. Не би му много замерили ни што одбија да осуди Русију. Па ни то што неће да прекине радове на „Јужном току”.

Све набројано и још штошта због чега домаћи заступници западног тоталитаризма оптужују премијера Србије, само је варка која треба да сакрије његов ,,прави грех”.

Јер, на својевремено Тадићево „не” канцеларки Немачке Ангели Меркел, уследио је одговор: „Има ко хоће”. А гвоздена канцеларка је тражила од бившег председника Србије да укине институције државе Србије на северу Космета, да потпише у Бриселу оно што му Устав Србије забрањује, да из Устава избаци аксиом да је Космет саставни део Србије, да призна самопроглашену Приштину за независну државу и да променом Устава децентрализује Србију тако да се остваре жеље сепаратиста у Војводини и Рашкој...

Очекивано: „Разумем!”, опет је изостало. Верујем да је актуелног председника владе исти захтев сачекао ових дана у Берлину. Судећи по ставовима домаћих љубитеља западног тоталитаризма, верујем да ће конкурс бити продужен. А иза приче о цензури медија, како написа један колега, крије се цензура суверенитета.

*Новинар из Новог Сада

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси