Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сајтови лака мета за хакере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2014.

Аутор: Ј. Каваја Извор: Политика

Сајтови лака мета за хакере

„Пешчаников” сајт се и јуче отежано отварао, три дана пошто је оборен у нападу чији трагови, сумња се на основу до сада објављених података, воде до Универзитета „Мегатренд”.

Ако је напад заиста извршен са овог места, што су одлучно негирали на Мегатренду, реч је о траљавом послу ког би се постидео и хакер почетник, кажу упућени. Друга могућност је да се нападач маскирао иза компромитоване мреже, јер универзитет има јасан мотив да минира сајт који је први објавио текст о томе да је докторат министра Небојше Стефановић могући плагијат.

Поредећи ова два сценарија, Јован Шикања, стручак за онлајн безбедност, оцењује да је мала вероватноћа да је ово друго у питању, јер је прошло мало времена између објаве текста и обарања сајта. То што се „Пешчаник” и даље споро отвара може бити последица наглог раста интересовања читалаца, јер се линк ка чланку о министровом докторату муњевито проширио друштвеним мрежама.

То се неће знати док инспектори Одељења за високотехнолошки криминал не заврше истрагу.

Рушење сајтова постало је саставни део политичких и осталих обрачуна на интернету. „Викиликс” је оборен у августу 2011. непосредно пошто је објавио хиљаде нових америчких депеша. Сиријски хакери су прошлог лета оборили сајтове „Њујорк тајмса”, Си-Ен-Ена, „Ваштингтон поста” и других медија наклоњених побуњеницима. Албански хакери су у фебруару извршили досад најјачи напад на сајт СПЦ. „Анонимуси” у Србији оборили су почетком 2012. мноштво сајтова.

Ово што се дешава „Пешчанику”, претходних година је представљало велики проблем сајту „Нове српске политичке мисли” (НСПМ). Оборен је половином 2012. после једног текста о ЛГБТ популацији, да би га потом месецима „гушили” напади слабијег интензитета. Крајем прошле године десио се напад наводно албанских хакера, у ком је део архиве избрисан.

– После тог напада платили смо, за наше стандарде скупо, заштиту која је на нивоу најбољих сајтова у земљи и која отежава, иако не може у потпуности да спречи, напад или рушење. Плаћамо месечно колико слични сајтови годишње да бисмо се обезбедили – каже Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ-а.

Он истиче да се овим нападима понекада и манипулише, јер није свако кочење напад: „Сајтови су понекад рађени јефтино, штапом и канапом. Чим навали пар десетина читалаца у исти мах, он падне. Због непознавања материје и жеље за сензацијом, жртве те две ствари бркају. Ми смо реаговали кад смо имали доказе од веб-мастера и провајдера.”

Најжешћи напади су долазили у време када су објављивани текстови о „Паради поноса”, Бриселском споразума и Косову, а последњи пут у јануару на један критички текст о теми опште политичке кризе у земљи.

– Два пута смо пријављивали случај тужилаштву за Високотехнолошки криминал. Тражили су базе података, али на крају мислим да од тога није било ништа – каже Вукадиновић.

Јован Шикања признаје да у ДДоС нападима, уколико их изводе професионалци, откривање починиоца може бити доста изазовно и да сајбер криминалци врло добро знају на који начин да сакрију трагове.

– Ипак, савршен злочин не постоји, а интернет није изузетак – каже уредник блога e-sigurnost.net.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси