Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Председник Србије Томислав Николић заступа пословне интересе свог саветника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2014.

Аутор: Жељка Јевтић, Сузана Лакић Извор: Блиц

Председник Србије Томислав Николић заступа пословне интересе свог саветника

Председник Томислав Николић напао је „Блиц“ јер је лист писао о његовом саветнику Предрагу Микићу, који је уцењивао директорку Агенције за приватизацију Виду Узелац и тражио од ње да по убрзаном поступку прода „Радничко прихватилиште“ његовом сину Жарку.

 

Када је стао на страну сина свог саветника, председник је преузео улогу правног заступника у спору између приватног лица и државе, односно Агенције за приватизацију. Тиме је злоупотребио институцију председника. Писмом јавности и „Блицу“, председник Србије фактички је обелоданио - први писани доказ корупције.

Председник Николић је јуче рекао да лист „Блиц“, „из њему непознатих разлога, у континуитету настоји да наруши његов углед и углед институције председника Србије“. За писање „Блица“ о његовом саветнику, Николић је рекао да се ради о „испаду медија“ и оценио да је можда власничка структура поменутог листа разлог за такво писање.

Мрзи ли председник стране компаније

„Блиц“ је део швајцарсконемачке компаније „Рингиер Аxел Спрингер“, која је једна од најутицајнијих и најпрестижнијих у области медија у Европи. Зато остаје нејасно да ли председник има негативан став о страним компанијама у Србији и уопште о улагању држава ЕУ у нашу земљу. Николић је додао да је „Блиц“ имао 35 насловних страна против њега у кампањи за председника.

Претпостављам да новинари који можда и не примају плату или је не примају преко текућег рачуна не знају зашто се води таква политика. Не знам ни ја да ли су уредници свесни да покушавају да умање мој углед у очима грађана Србије, углед институције председника Републике Србије. Ја јесам Томислав Николић, али народ је хтео да будем председник републике.

Председник Николић очигледно није упућен у чињеницу да је компанија „Рингиер Аxел Спрингер“ једна од ретких у Србији која своје запослене плаћа на време и у складу са законом. Такође, компанија редовно и савесно извршава своје обавезе према држави, а прошле године платила је порез у укупном износу од 507.547.197,78 динара. Тиме је на 109. месту међу компанијама које су платиле највећи износ за порезе у 2013. години.

„Блиц“ поштује све грађане Србије, као и институцију председника државе. Али исто тако „Блиц“ никада неће затварати очи пред кршењем закона, ма ко да је починилац.

Служба за сарадњу с медијима председника саопштила је да је „Блиц“ објавио текст „Николићев саветник уцењивао директорку“.

Професионална обавеза "Блица" је да пише о корупцији

Како се наводи у саопштењу, то је „још један у низу од укупно 350 негативних написа с циљем да се председник и његови сарадници оцрне и дискредитују у јавности. Мотив те кампање је да се подрије политички систем, спречи успостављање правне државе и наставак борбе против криминала и корупције.“

Из документације коју „Блиц“ има јасно се види да је саветник председника Николића - Предраг Микић користио функцију и вршио притисак у корист посла свог сина. Објављивањем оваквих информација и докумената „Блиц“ настоји да укаже на недозвољене утицаје и злоупотребе и тиме допринесе смањењу корупције у Србији. Очекивано би било да кабинет председника буде захвалан медијима када откривају и спречавају корупцију.

У саопштењу се наводи да је Жарко Микић по тржишној цени откупио акције од малих акционара - 28,18 одсто укупног капитала - и постао сувласник предузећа заједно са Агенцијом. Додаје се и да је Микић доставио један у низу дописа којим обавештава Агенцију да је заинтересован да, у случају продаје удела који поседује Агенција (70 одсто), свој удео придружи, односно истовремено прода како би се постигла најбоља могућа цена.

„Агенција није реаговала на ову иницијативу, иако је само током 2013. године губитак до висине капитала порастао са 11,902 милиона динара на 19,670 милиона динара.“

„Можда је ово права тема за новине, али ‘Блиц‘ није сматрао да треба писати о негативним појавама, већ да из сваке појаве треба извући закључак да су председник и његови сарадници умешани у нечасне и незаконите радње“, наведено је у саопштењу.

„Није саветник било ко“

Шта је кабинет председника заборавио да напише: Саветник председника Предраг Микић звао је у Председништво директорку Виду Узелац и тек по доласку рекао да је разлог за састанак „питање за које је лично заинтересован“, а да је то преузимање већинског власништва у предузећу „Радничко прихватилиште“, где је Агенција за приватизацију власник 70 одсто капитала. Изоставили су и да кажу да је Микић у телефонском разговору Види Узелац рекао да „Предраг Микић није било ко и да не може в.д. директора Агенције да га третира као остале странке“.

Они су саопштили да је неблаговременом реакцијом Агенције причињена штета како Србији, тако и самом Жарку Микићу, који обраћајући се Агенцији за приватизацију и другим надлежним органима, ни на који начин није успео да заштити своје интересе.

Из кабинета још кажу - Микић је био принуђен да се истом притужбом обрати председнику Србије, премијеру Александру Вучићу, министру правде Николи Селаковићу... како би спречио даљу штету како за себе, тако и за Србију.

Очекујемо да тужилаштво истражи цео случај

Кажете да се Жарко Микић обратио председнику Србије и да је Председништво послало притужбу на рад Агенције за приватизацију. Жарко Микић је, међутим, син саветника председника.

„Надамо се да ће надлежне институције Србије, пре свега тужилаштво, овог пута реаговати, проверити све наводе ‘Блица‘, и покренути кривичне поступке против одговорних ако су наводи тачни, али и против одговорних у самом ‘Блицу‘ када се, као што смо сигурни, њихови наводи покажу лажнима“, истиче се у саопштењу. На крају да подсетимо, в.д. директорку Агенције за приватизацију Виду Узелац је поставио некадашњи министар привреде Саша Радуловић, што довољно јасно говори из којих извора долазе ове неистине и ко покушава да лажима и манипулацијама подрије углед председника републике и државни систем у целини“, речено је у саопштењу.

И уредништво и новинари „Блица“ се надају да ће надлежне институције покренути и окончати поступке, али и проверити наводе нашег листа. Наш лист ће наставити да објављује информације којима ће указивати на корупцију, злоупотребе, кршење закона... Надамо се да ће исто тако поступати и Председништво.

Потребна хитна реакција тужилаштва

Вида Узелац, в.д. директора Агенције за приватизацију, каже да је недопустив поступак председника Србије.

Недопустиво је да институција председника републике јавно пружа подршку партикуларним интересима појединца који с позиције саветника председника, злоупотребљавајући службени положај, утиче на будуће одлуке и поступке Агенције за приватизацију, који једино могу и треба да се спроводе по законској процедури - истиче она и наставља:

Не оспоравамо легитимно право сваког грађанина да напише представку, међутим, у овом случају подношење представке председнику републике на рад руководства Агенције за приватизацију имало је специфичну хронологију која захтева хитну реакцију јавног тужиоца. Још пре пријема спорне представке, в.д. директора Агенције за приватизацију упутила је пријаву Републичком јавном тужилаштву и Агенцији за борбу против корупције због сумње да ће се притисци из кабинета председника наставити.

Она подсећа да је у службеним просторијама кабинета председника републике 26. фебруара 2014. године господин Микић одржао званичан састанак на којем је пред менаџментом Агенције за приватизацију рекао да је састанак сазван због решавања питања за које је лично заинтересован и да је то једини разлог његовог позива.

Менаџмент Агенције је господину Микићу предочио да предложена трансакција тренутно није могућа јер се по тужби Националне службе за запошљавање (НСЗ) води судски спор и тражи привремена мера забране располагањем имовине привредног субјекта. Такође, објављивање јавног позива у овом тренутку није могуће из разлога што није утврђена вредност капитала који би био предмет продаје. Састанак је окончан тако што је господин Микић од менаџмента Агенције тражио број предмета и назив суда да би, како је сам истакао, ургирао да се предмет реши. Из свих расположивих чињеница није могуће сагледати на какве лажи, манипулације и подривање државног система од в.д. директора Агенције указује кабинет председника републике у свом обраћању јавности, док би о свом угледу сам кабинет председника требало да води рачуна - каже она и подсећа да ју је на функцију в.д. директора Агенције за приватизацију поставила Влада Републике Србије 14. новембра 2013. године.

Непримерено да се председник меша у спор

Председништво Србије није смело да се упушта у спор између бизнисмена и Агенције за приватизацију, сматрају стручњаци саговорници „Блица“. Немања Ненадић из „Транспарентности Србија“ каже за „Блиц“ да је несумњиво да председнику републике стиже велики број представки грађана које се односе на разна питања, па и она за чије решавање председник није надлежан.

У таквим случајевима мислим да је једино исправно решење доставити предмет на решавање органу који јесте за то надлежан. У овом случају је то Влада, која по закону надзире рад Агенције за приватизацију. Поред тога, у анализи случаја на основу представке и у комуникацији са Агенцијом, сигурно не би смео да учествује и неко ко је, осим бриге о јавном интересу, и лично заинтересован за исход случаја - истиче Ненадић.

Члан Агенције за борбу против корупције, професор Зоран Стојиљковић каже за „Блиц“ да је крајње неуобичајено и непримерено да председник улази у спор и издаје саопштења о нечему што је посао правосудних институција.

Председник мора да води рачуна о кредибилитету и рејтингу институције председника, посебно када су инволвирани људи који су запослени у Председништву - поручује Стојиљковић.

Ко је Микић

Микић је умешан у злоупотребе трошења државног новца на КиМ. Без тендера, држава је од Микића купила земљиште и објекте за око 300.000 евра, наводно за потребе Универзитета у Грачаници. Оптуживан је да је тражио од Агенције за приватизацију да потпише штетан уговор о продаји „ВРШАЧКИХ ВИНОГРАДА“ кинеској фирми „Гунан Нан“. Микићево предузеће „Тргомен“ увозило је бојлере из Македоније под лажним именом реномиране краљевачке фирме „Магнохром“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси