Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Истраге увек у истим медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2014.

Аутор: Мирјана Р. Миленковић Извор: Данас

Јанковић: Истраге увек у истим медијима

Посланици Скупштине Србије, како власти, тако и опозиције, оценили су јуче да су годишњи извештаји Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података личности свеобухватни, веома квалитетно урађени и да садрже прецизан пресек стања у друштву на свим нивоима, али и да детектују највеће слабости које држава треба да исправи.

 

Иначе, подршку извештајима независних регулаторних тела најавиле су све посланичке групе, уз сугестију да би грађани требало да имају већи степен поверења у те институције како би оствариле своја законом зајамчена права.

Омбудсман Саша Јанковић, подносећи годишњи извештај парламенту Србије, навео је да постоје грађани Србије чија су грађанска права озбиљно прекршена на посебно некоректан начин и да, упркос упозорењу Заштитника грађана на те појаве, ништа није учињено да то буде исправљено.

Према његовим речима, Пореска управа при Министарству финансија није извршила ниједну од шест препорука заштитника и понаша се као држава у држави, нарочито када су у питању труднице и наплата солидарног пореза.

„То урушава поверење у институције и у вас, јер сте донели закон који се примењује накарадно. За разлику од Пореске управе, МУП, Министарство одбране и БИА извршавају 88 одсто препорука заштитника грађана“, рекао је Јанковић, додајући да би ситуација у области заштите права грађана могла да се побољша ако би Влада Србије почела да води рачуна о томе које препоруке заштитника нису извршене.

Говорећи о манипулацији медијима, Јанковић је подсетио да је овај извештај парламенту поднео 15. марта и да је у њему констатовано да се појавила озбиљна таблоидизација медија, односно да се ушло у, како је рекао, озбиљну таблоидизацију државе.

„Чињенице, докази и истраге, које би морале бити скривене, пласирају се увек истим медијима - полуистине, некада истина, а некада потпуне неистине, као и да за један дан неко може постати херој, а други дан неко може постати највећи непријатељ. Одлуке о тим стварима се више не доносе у институцијама“, рекао је Јанковић, додајући да то озбиљно подрива владавину права и права грађана прописана законом.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић навео је да грађани данас од органа власти на свим нивоима добијају податке, што је пре неколико година било незамисливо, али и да је ситуација по питању заштите података о личности „више него забрињавајућа“.

Према његовим речима, основни проблеми у слободном приступу информацијама концентрисани су у државним, односно јавним предузећима. Шабић је такође рекао да је више од 93 одсто оних који су били ускраћени за информације од јавног значаја, и који су те информације добили тек после интервенције Повереника.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић сматра да су остварени позитивни помаци у заштити од дискриминације, али да стање тој области још није задовољавајуће и да још много посла предстоји у изградњи толерантног друштва. Најраширенија је дискриминација ромске заједнице, али и дискриминација на основу пола, инвалидитета, а широко је распрострањена и дискриминација ЛГБТ особа.

И посланици опозиције, али и позиције јуче су се преко извештаја независних регулаторних тела посебно бавили ситуацијом у медијима, али свако са свог аспекта. Посланик СПС Неђо Јовановић оценио је да се у медијима често ствара атмосфера линча, где се позива на убиство министара, на вешање на Теразијама, где се осумњичени предочавају као кривци, а кривица утврђује без суда. Према његовим речима, недопустиво је да доказни поступак који воде новинари подразумева приказивање комплетног тока поступка без обзира на то да ли је осумњичени у притвори или не.

„Једино доношењем нових закона, односно системским решењем која подразумевају измене и допуне постојећих закона, може да се реши оваква ситуација“, навео је Јовановић, а Злата Ђерић, посланица Нове Србије, рекла је да се грађанима у трци за тиражом сервирају селективне, непотпуне, па и потпуно лажне информације каква је злонамерно пласирана нетачна информацију да посланици неће дати део плате за страдале у поплавама.

„Данас морамо да разговарамо о покушају сузбијања сваке врсте критичке мисли, где свако ко се усуди да изрази своје мишљење које је супротно званичној политици Владе Србије мора бити свестан да ће на овај или онај начин бити изложен таквој врсти негативне кампање. Пре неколико дана заштитник грађана храбро је устао у одбрану Уставом загарантоване слободе мишљења и изражавања, а оно што је уследило није достојно земље која претендује да буде демократска. Имали смо прилику да видимо да премијер заштитника грађана назива такозваном независном институцијом, да се професори универзитета проглашавају глупацима, а ОЕБС лажовом“, навела је Александра Јерков, посланица ДС, док је њен колега Борислав Стефановић сматрао да треба проговорити и о обарању сајта Пешчаника због спорне докторске дисертације.

Реплицирали су напредњаци Владимир Ђукановић и Зоран Бабић, наводећи да је чудно што се сада критикује стање у медијима, а не стање од пре две године  када су председници странака били власници медија и када је и „на једвите јаде“ донет Закон о медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси