Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грухоњић: Медијска цензура у Србији апсолутно постоји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Извор: РТВ

Грухоњић: Медијска цензура у Србији апсолутно постоји

Медијска цензура у Србији апсолутно постоји, само је питање који ћемо еуфемизам користити, изјавио је председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић.

Гостујући у емисији "Један на један" Радио-телевизије Војводина Грухоњић је рекао да је у последње време у Србији популаран еуфемизам аутоцензура, јер новинари најчешће сами прекрајају своје текстове да се на било који начин не би замерили актуелној власти. Поводом актуелне друштвене дебате о цензури садржаја појединих интернет портала који критички пишу о актуалној власти, председник НДНВ-а је упозорио да је ова појава јако опасна и да може представљати велику сметњу нашој земљи током преговора о приступању Европској унији.

"Медије је немогуће угушити, ма колико нам се наши медији свиђали или не. Неки медији су известили о цензури појединих портала и зато је све стигло до ОЕБС-а и међународне заједнице која сада реагује. Ово је нешто ново јер смо кроз јавно заговарање и лобирање у Бриселу довели слободу говора у поглавља 23 и 24 која се тичу круцијалних људских права. Она се неће затворити до краја преговора Србије са ЕУ, јер су два најтежа поглавља која трају у континуитету до приступања у ЕУ и зато могу бити озбиљна препрека у том процесу", казао је председник НДНВ-а

Говорећи о евентуалној улози председника Владе Србије Александра Вучића у свему томе, Грухоњић је рекао да не зна премијера ниједне државе, која је слична по демократским капацитетима, који би признао да он или његова партија учествује у цензури. "Током зимских сметова на аутопуту били смо сведоци сатиричног видеа чији се аутор ругао премијеру и који је скинут и са Јутјуба, а да се шеф премијеровог интернетског хвалио да су то они урадили. Видео је враћен так када је неко схватио да се свака цензура на интернету враћа као бумеранг", рекао је Грухоњић.

Према речима председника НДНВ-а, тимови који цензуришу портале мисле да се разумеју у интернет, али се у суштини не разумеју. "Ми смо недавно имали најмање два таква случаја. Први пут са поменутим Фекетићем, а други пут о истраживачкој причи о ћерки (гувернерке Народне банке Србије) Јоргованке Табаковић. Након тога смо доживели незабележен напад, па чак и привремено скидање текста са сајта, а резултат свега тога је био да је популарност сајта Аутономија енормно порасла", констатовао је Грухоњић.

Он је прецизирао да је у природи медија да критикују сваку власт и да не види шта је ту спорно. "Ако власт не ваља, у природи медија је да истраже ко води ову власт, какву стручну спрему или завршен факултет неки министар има. Наравно, ја не бих све медије сврставао у исти кош, јер постоје традиционални медији, који су налегли на руду цензуре или самоцензуре. У тим медијима не да нема критичке речи, него је нема ни у траговима. То је иста матрица коју је користио и Слободан Милошевић, само што тада није било развијеног интернета", оценио је Грухоњић.

Председник НДНВ сматра да су медији који су уз ову владу били и уз претходну. "Тако да је то једно врзино коло, а медији који су критиковали Тадића, сада критикују Вучића. Цензура се развија геометријском прогресијом и ово није ништа ново само је све луђе и луђе. Ова власт је само преузела рецепт претходне, једино се ствар убрзава, постаје луђа и свему томе не видимо крај. Свако жели да стави медије под контролу, али је неприродно за медије да налегну за то. У том моменту ви престајете да будете медији и постајете нечије пропагандно гласило. Превасходно је проблем у нама, у недостатку солидарности и храбрости", рекао је Грухоњић и додао да након најновијих збивања Србија више неће бележити позитиван скок у слободи говора.

Говорећи о ставу Министарства културе и медија по питању цензуре, Грухоњић је рекао да од министарства само очекује добру сарадњу, али не и да стане на страну медија у оваквим ситуацијама. "Србија тек треба да постане демократско друштво и тек требамо да се навикнемо да се не вређамо ако критикујемо неког министра у Влади Србије. Ми за 14 година не можемо да надокнадимо нешто што су други градили вековима, јер и у њима постоји друштвена дебата о темама као што је претећи фашизам. Ми смо инфантилно друштво у демократском смислу и то није ништа лоше и само треба да се навикнемо на слободу говора и критике на рачун другог", закључио је Грохоњић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси