Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Власт да подстакне слободу изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Извор: Фонет, РТВ

Јанковић: Власт да подстакне слободу изражавања

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да живимо у друштву, односно државном систему где је тежиште власти померено на извршну власт и Владу, и да је забрињавајуће да од њене воље зависи несметан рад државних органа. Очигледно да само постојање Устава и закона нису довољна гаранција њиховог спровођења, већ је за то потребна воља извршне власти, истакао је Јанковић у разговору за Данас.

 

Поводом оцене заштитника грађана да је у Србији „ванредна ситуација над слободом изражавања“, као и да Административни одбор Скупштине Србије није продужио уговор о раду за 19 његових сарадника, омбудсман је имао састанак са премијером Александром Вучићем на којем су, како каже, највише разговарали о слободи изражавања.

Премијер је остао при становишту да Влада Србије не омета и не угрожава слободу говора. Ја сам поновио своје речи да је угрожена слобода изражавања и истакао да је створена атмосфера која указује да она није остварена у потпуности, навео је Јанковић.

Он је, како је рекао, нагласио да је задатак онога ко има највећу власт у рукама да подстакне слободу изражавања и критике, а не да тражи доказе да је дошло до непосредног забрањивања одређених садржаја директно од Владе.

Јанковић додаје да је премијер остао при ставу да Влада не угрожава слободу говора, као и да ће се постарати да заштитник грађана добије све услове за несметан рад.

Међутим, та изјава има двоструку конотацију. Са једне стране, захвалан сам му на подршци, а са друге стране, лоше је што шеф владе треба да буде гарант нечему што је већ загарантовано Уставом и законима , напоменуо је заштитник грађана.

Јанковић је упозорио да је губитак 19 запослених велики ударац за институцију омбудсмана, јер ти запослени воде хиљаде поступака уместо њега, а све по пријавама грађана којима су кршена људска права.

Сувише се одлучује о стварима које су гарантоване Уставом. О њима не би требало да се дебатује. Оне су загарантоване, а не предмет расправе, рекао је Јанковић и указао да је законодавна власт, по Уставу, независна од извршне.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси