Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почело сведочење уредника и новинара Владана Динића!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Извор: Курир, Танјуг

Почело сведочење уредника и новинара Владана Динића!

Динић је стигао у Специјални суд у Београду где је у току његово саслушање као сведока пред тужилаштвом за организовани криминал, које води истрагу против осумњичених за убиство Ћурувије. Главни и одговорни уредник листа "Сведок" Владан Динић сведочи данас у истрази за убиство новинара Славка Ћурувије, 11. априла 1999. године.

Динић је стигао у Специјални суд у Београду где је у току његово саслушање као сведока пред тужилаштвом за организовани криминал, које води истрагу против осумњичених за убиство Ћурувије.

Како је истрага затворена за јавност Динићев исказ се неће објављивати.

За сутра је планирано да сведочи некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић, чије је саслушање предложила одбрана осумњичених у том предмету. Он би требало да буде последњи сведок у тој истрази након чијег испитивања ће тужилаштво донети одлуку да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.

За умешаност у убиство Ћурувије сумњиче се четворица бивших припадника Државне безбедности, односно тужилаштво води истрагу против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића, као и бивших припадника ДБ-а Милана Радоњића, Ратка Ромића као и Мирослава Курака.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница, док су Ромић и Радоњић ухапшени 13. јануара од када се налазе у притвору.

Истрага је почела у јануару ове године и током ње је саслушано неколико десетина бивших припадника ДБ-а, породица убијеног новинара, припадници земунског клана.

Кључни сведок у овој истрази је некадашњи командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија који у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година затвора, као и још два лица чији идентитет није саопштен из безбедносних разлога.

Улемек је о убиству Ћурувије проговорио тек почетком ове године и истражним органима дао податке који су помогли расветљавање тог случаја.

Одмах по покретању истраге у јануару тужилац Радисављевић рекао је да ће о повезаности врха тадашње власти са убиством Ћурувије и евентуалним налогодавцима убиства, чији је мотив политички, показати истрага.Ћурувија је убијен у јеку НАТО бомбардовања, а убице су на њега испалиле 17 метака, а затим и један пуцањ у главу.

На власти у Србији тада је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси