Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блокада рада због критике власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Блокада рада због критике власти

Независне институције које контролишу рад државних органа и баве се заштитом људских права, остају без запослених, одузимају им се службени аутомобили и самим тим ограничава могућност рада.

 

Заштитник права грађана, повереник за информације и Агенција за борбу против корупције ни досад нису имали довољан број запослених, а додатна укидања радних места угрозиће њихов рад. Стручна јавност сагласна је да је то један вид притиска власти на независне институције, незадовољне због било које врсте критике.

Први на удару нашао се заштитник грађана Саша Јанковић. Он је остао без 19 запослених, којима Административни одбор није продужио уговор о раду. Јанковић је то оценио као велики ударац за институцију омбудсмана, која ионако нема довољан број људи. Ти запослени су, како је истакао, водили хиљаде поступака уместо њега, а све по пријавама грађана којима су кршена људска права.

И канцеларија повереника за информације остала је без одређеног броја запослених, као и без права на службени аутомобил. Повереник Родољуб Шабић оценио је као депресивну одлуку власти да смањење администрације започне управо у институцијама надзора, контроле и заштити људских права, које ионако кубуре са људством.

Индикативно је, са друге стране, да су „рестрикције“ према омбудсману и поверенику кренуле након њихових критика власти због спровођења цензуре. Јанковић је оценио да је у Србији „ванредна ситуација над слободом изражавања“ и да уговор његовим сарадницима није продужен у моменту када је почео да упозорава на угроженост слободе медија. И омбудсман и повереник оштро су реаговали након привођења људи који су наводно ширили панику путем друштвених мрежа за време ванредне ситуације.

Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ, каже за Данас да у Србији у протеклих месец дана постоји кампања против независних институција и свих других који се усуде да критикују власт.

- То је и последица извештаја заштитника грађана који на оштар начин полемишеса уоченим неправилностима на терену. Више бих волео да добијемо одговор Владе на све налазе из извештаја, а не да се креће у кампању против независних институција - указује Антонијевић. Према његовим речима, независне институције су законом овлашћене да контролишу рад државних органа и оне то морају несметано да обављају.

- Свака власт, наравно, има своје грешке. Али стручна јавност и независне институције су ту да укажу на те грешке. Зато је недопустиво ометати их у раду. Заштитник грађана је јасно говорио о стању у медијима, правосуђу и другим сегментима. Влада није имала адекватан одговор на његов извештај, већ му је смањила број сарадника - истиче Антонијевић, додајући да власт мора да схвати да критика може да буде и конструктивна, а не да гуши сваки покушај другачијег и слободног мишљења.

Бивши председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић каже за Данас да су независне институције нешто ново у институционалном систему Србије, и да власт своју демократичност показује управо кроз однос према њима.

- Улога независних институција је надзорна, контролна и регулативна у односу на државне органе. Мешање власти у њихов рад је опасно, и неће добро да се заврши. Те институције ионако нису биле довољно кадровски опремљене, тако да образложење да се ради о штедњи није на месту - оцењује Чупић. Он додаје да је посебно важан однос државе према омбудсману, јер се он бави најосетљивијим пољем - заштити људских права.

Чупић: ЕУ не опрашта рестрикције

- С обзиром на европски пут којим се креће Србија, омбудсман би требало да има довољно сарадника за важан посао који обавља. Европска унија не опрашта рестрикције према заштитнику грађана - истиче Чедомир Чупић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси